Aantal faillissementen neemt voor derde maand op rij toe

149
Faillissementen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal faillissementen, na eerdere stijgingen in april en mei, in juni opnieuw is opgelopen. Het aantal faillissementen lag in het eerste halfjaar van 2023 maar liefst 60 procent hoger dan in de eerste zes maanden van 2022.

Faillissementen door de jaren heen

Volgens het CBS werden in juni 48 bedrijven meer failliet verklaard dan in mei, een stijging van 19 procent. De piek van het aantal uitgesproken faillissementen lag in mei 2013, 911 waren het er destijds. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer drie jaar meer dan 300 faillissementen.

Meeste faillissementen in de handel

Evenals in de voorgaande maanden was de handel in juni de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen failliet werden verklaard, namelijk 63. Dat aantal lag 40 procent hoger dan in mei. Daarna volgde de bouwnijverheid met 41, tegen 43 een maand eerder. Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. Daar gingen 26 bedrijven failliet, tegenover 32 in mei.