Zo zet je een overzichtelijke administratie op: 5 tips

510
⏰ Leestijd: 2 minuten

Als je je onderneming gaat starten, hoort een administratie bijhouden daar ook bij. Dit is zelfs verplicht voor de Belastingdienst. Waar moet je opletten bij het opzetten van je administratie? Wij geven je tips. 

1 De boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Je hoeft zelf geen perfecte boekhouder te zijn, maar je moet wel een goed inzicht hebben in je eigen administratie. Als je het zelf doet heb je altijd en overal inzicht in je boekhouding en je bespaart op de kosten van een boekhouder. Aan de andere kant, de administratie bijhouden kan best wat tijd kosten en als je er niet helemaal in thuis bent, kan het zijn dat je fiscale aftrekposten vergeet. Een boekhouder kan je deskundig fiscaal advies geven en is op de hoogte van alle fiscale voordelen. Dan kan jij je volledig focussen op je onderneming.

Wil je hulp bij jouw administratie? We helpen je graag.

2 Basisgegevens zakelijke administratie

De fiscus beschouwt de volgende onderdelen als de basisgegevens van een zakelijke administratie:

  • Grootboek
  • Debiteurenadministratie (afnemers van wie je nog geld moet ontvangen)
  • Crediteurenadministratie (leveranciers aan wie je nog geld verschuldigd bent)
  • Voorraadadministratie (bij goederen)
  • In- en verkoopadministratie
  • Indien van toepassing: de loonadministratie

Als je voor de belasting btw-plichtig bent, ontvang je automatisch een btw-identificatienummer van de Belastingdienst.

3 Open een zakelijke rekening

Het openen van een zakelijke rekening raden we absoluut aan. Zo kun je je zakelijke administratie gescheiden houden van he geldt dat je privé ontvangt en uitgeeft. Bovendien zie je in één oogopslag hoe het ervoor staat met je zakelijke inkomsten en uitgaven.

4 Houd overzicht

Je zult snel merken dat het aantal administratieve gegevens – en daarmee de voorraad facturen, offertes en bonnetjes – snel toeneemt. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin zorgvuldig te werk te gaan, zodat je het overzicht niet halverwege kwijtraakt. Plan bijvoorbeeld een vaste dag per week in dat je alles weer netjes bijwerkt.

5 Bewaar je administratie digitaal

Tegenwoordig kun je je administratie ook digitaal bijwerken, en hoef je dus geen mappen met papieren bij te houden. De btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting gaan namelijk ook allemaal online. Let er wel op dat je een goed back-up systeem hebt. Ook al crasht je computer, de Belastingdienst heeft gegevens van je nodig.