Belastingvrij schenken: ook in 2015

1268
⏰ Leestijd: 2 minuten

De tijdelijke eenmalige vrijstelling voor de schenkbelasting van € 100.000,- geldt sinds dit jaar niet meer. Betekent dit dat u nu niet meer belastingvrij kunt schenken aan (klein)kinderen? Nee!

De tijdelijke vrijstelling gold voor iedereen en moest gebruikt worden voor financiering, aflossing of het verbouwen van de eigen woning. Heeft u in 2015 een schenking ontvangen of wilt u graag schenken? Dan gelden er andere voorwaarden voor de schenkbelasting.

Kunt u nog belastingvrij schenken?

Ja, tot een bepaald bedrag kunt u nog steeds belastingvrij schenken en ontvangen. Zo is er de algemene vrijstelling van € 2.111,- die voor iedereen geldt. Dus ook voor de kleinkinderen die van hun grootouders een schenking krijgen. Verder mag u in 2015 van meerdere personen € 2.111,- belastingvrij ontvangen of zelf belastingvrij schenken. De algemene vrijstelling voor ouders en kinderen is € 5.277,-. Dus wanneer u aan uw kinderen wilt schenken, kan dit tot dat bedrag per kind belastingvrij.

Mijn kind heeft een restschuld. Kan ik helpen?

Er zijn extra vrijstellingen die u eenmalig kunt gebruiken. Zo mag u tot € 25.322,- belastingvrij schenken aan uw kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud. Dit geld is vrij te besteden en hoeft dus niet per se in een woning te worden gestoken. Maar dat kan natuurlijk wel uitstekend, om bijvoorbeeld een restschuld af te lossen. In dat laatste geval mag u het bedrag zelfs verhogen tot € 52.752,-. Deze hogere schenking mag namelijk belastingvrij worden ontvangen voor de aanschaf, aflossing of het onderhoud van een eigen woning. Het totale bedrag mag gesplitst worden geschonken, waarbij minstens € 27.430,- gebruikt moet worden voor de eigen woning en uw kind over de overige € 25.322,- zelf mag beslissen.

1+1=1

Bent u gescheiden of wilt u beide schenken aan uw kinderen? Dan geldt dat het totaalbedrag van de schenkingen bij elkaar opgeteld wordt. U mag daarbij dus gezamenlijk niet boven de € 52.752,- of € 25.322,- uitkomen.

Er zijn dus nog zeker mogelijkheden om uw (klein)kinderen een mooie schenking te geven, ook al zijn hier grenzen aan verbonden. Wilt u meer weten over schenken? Wij vertellen u graag alles over de verschillende mogelijkheden!