Bent u op de hoogte van de wet DBA?

918
Wet DBA
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Uit de ZZP Barometer blijkt dat veel ondernemers slecht op de hoogte zijn van de wet DBA. Voor een wet waar de zzp’er veel mee te maken gaat krijgen is dat een problematische conclusie. Bent u wél goed op de hoogte?

Uit de ZZP Barometer, gehouden onder 825 ondernemers, blijkt dat men slecht weet wat de wet DBA inhoudt. Zo rapporteert de Telegraaf dat ruim 58% van de respondenten denken dat ze verplicht zijn om minimaal drie opdrachtgevers te hebben. Verder denkt bijna de helft van de ondervraagden dat ze kunnen worden verplicht om werknemerspremies af te dragen.

Verder geeft een meerderheid van de zzp’ers aan dat de wet DBA in 2016 weinig tot geen invloed heeft gehad op zijn of haar ondernemerschap. De helft geeft zelfs aan helemaal geen effecten van de wet te ervaren.

Helaas hebben zzp’ers wel de invloed van de Wet DBA ervaren in de vorm van minder opdrachten (23,6%) en doordat opdrachtgevers niet meer met hen willen werken (21,1%). Minder vaak moesten ze een lager tarief rekenen (8,4%) of kregen ze kortere opdrachten (6,9%). Overigens verwacht een op de drie zzp’ers dat het tijdelijke uitstel van de wet leidt tot afschaffing.

Wilt u weten wat de wet DBA voor u betekent, of heeft u andere vragen over uw financiële situatie, neem dan snel contact met ons op!