In het najaar wordt besloten of alle spaarders compensatie vermogenstaks krijgen

251
Sparen en beleggen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft tijdens het Tweede Kamerdebat over compensatie van spaarders voor de onrechtmatig verklaarde vermogensrendementsheffing gezegd dat in het najaar waarschijnlijk wordt besloten of de mensen die geen bezwaar maakten wel of geen compensatie krijgen.

De spaartaks, de belasting over het rendement op spaargeld en beleggingen, wordt de komende dagen en weken een lastige financiële en juridische puzzel voor het kabinet en de Tweede Kamer. De uitspraak van de Hoge Raad kan grote invloed hebben op hoeveel miljarden euro’s de overheid uiteindelijk moet terugbetalen aan onterecht geheven vermogensrendementsheffing.

Sowieso moeten de ongeveer 60.000 spaarders die tijdig bezwaar hebben gemaakt tegen de heffing en van de rechter al gelijk hebben gekregen, gecompenseerd worden. Kabinet en Tweede Kamer komen voor de keuze staan om alleen deze groep of bijvoorbeeld alle spaarders (en beleggers) te compenseren, ook die geen bezwaar maakten. De kosten tussen verschillende opties lopen fors uiteen, van 2,4 miljard tot 11,7 miljard euro.

Alle spaarders en beleggers compenseren zou onmiddellijk voor een probleem op de begroting zorgen. Een nadeel van een zo ‘mager’ mogelijke compensatieregeling is dat spaarders en beleggers zich kunnen gaan melden bij de Belastingdienst. Daar moeten al alle zeilen bijgezet worden om de systemen aan te passen aan nieuwe belastingregels en om de 60.000 spaarders te compenseren.