D66 en VVD willen MKB’ers helpen vergroenen door middel van een garantiefonds

206
D66 en VVD willen MKB'ers helpen vergroenen door middel van een garantiefonds
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Uit onderzoek blijkt dat midden-klein bedrijven nauwelijks gebruikmaken van groene subsidies. Dit komt omdat ondernemers de subsidie pas ontvangen nadat zij de investering hebben gedaan. Ze moeten dus voorfinancieren, wat niet iedereen lukt.

De partijen D66 en VVD willen dit probleem oplossen en dienen daarom deze week een motie in waarin ze het kabinet vragen om 150 miljoen euro te steken in een garantiefonds voor microfinanciers. Dit fonds moet goedkope leningen verstrekken aan kleine ondernemers die graag willen investeren in duurzaamheid.

Kleine ondernemers profiteren niet van de huidige borgstelling

Op dit moment is er een borgstelling genaamd MKB-krediet Groen, maar ook daar profiteren midden-klein bedrijven niet van. “Wij dachten dat dit veel problemen zou oplossen, maar hoorden van de minister dat er nul aanvragen waren van kleine bedrijven”, zegt D66-Kamerlid Romke de Jong. Kleine leningen zijn in deze regeling te duur door de vaste kosten. Veel kleine ondernemers kunnen niet bij de bank terecht voor een kleine lening, waardoor ze zijn aangewezen op alternatieven zoals bijvoorbeeld een crowdfunding.

Met het garantiefonds moeten mkb’ers makkelijker hun bedrijf kunnen vergroenen

Het voorstel is dat het garantiefonds goedkope leningen gaat verstrekken zodat het voor kleine ondernemers makkelijker wordt om te investeren in de vergroening van hun bedrijf. “Veel mkb’ers willen dat wel, maar kunnen dat op dit moment niet, omdat ze er de middelen niet voor hebben”, zegt Romke de Jong.

De belangenorganisatie MKB-Nederland is enthousiast over de motie van D66 en VVD. “Wij verwachten dat financiers met dit fonds in staat zijn een vier keer zo hoog bedrag aan financiering te verstrekken.” Volgens de organisatie is het voor mkb-bedrijven vaak lastig om via de bank een financiering te krijgen. Nog lastiger is het voor ondernemers om verduurzamingsplannen te implementeren, omdat deze plannen voor de bank vaak onvoldoende rendement opleveren.