ECB trapt op de rem na reeks van tien renteverhogingen

194
Europese Centrale Bank
⏰ Leestijd: 2 minuten

De ECB houdt een rentepauze na tien verhogingen in ruim een jaar tijd. De Europese inflatie is nog niet voldoende teruggezakt, maar de ECB wil de rente voorlopig niet verder verhogen. Anders zou het economisch te veel pijn doen.

4 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde het belangrijkste rentetarief in september naar 4 procent, het hoogste niveau ooit. De eerdere renteverhogingen waren bedoeld om de hoge inflatie te bestrijden. Maar nu blijft de rente dus op 4 procent staan.

Inflatie inperken

Een hogere ECB-rente werkt door in rentes voor leningen en spaarproducten bij banken. Hoe hoger de rente, hoe minder aantrekkelijk het voor bedrijven en consumenten wordt om te lenen. Daarmee beperken ze hun bestedingen en kan de inflatie afremmen, is de gedachte.

Wel kan het even duren voor die renteverhogingen impact hebben op de inflatie. De prijzen in eurolanden waren in september nog steeds 4,3 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie is daarmee lager dan vorig jaar, maar nog steeds veel hoger dan de 2 procent die de ECB wenst.

Economie zo min mogelijk schaden

De ECB ziet dat de inflatie “te lang te hoog blijft”, maar wil de rente nu toch niet verder verhogen. De centrale bank kiest daar mede vanwege de inflatiedaling in september voor. Bovendien neemt de vraag naar leningen bij banken flink af, bleek eerder deze week. Dat kan een teken zijn dat de inflatie nog verder zal zakken.

Aangezien renteverhogingen de economie pijn kunnen doen, is de ECB terughoudend met nieuwe ingrepen. Want een rem op de bestedingen van consumenten en bedrijven remt ook de economische groei. En de ECB wil de economie zo min mogelijk schaden.

In de afgelopen weken waren er tekenen dat de hoge rente de Europese economie steeds wat harder begint te raken. Zo hebben analisten inmiddels hun verwachtingen voor volgend jaar naar beneden bijgesteld. Ook lieten inkoopmanagers van Europese bedrijven weten nog pessimistischer te zijn over orders en hun kansen om de prijzen te verhogen. Het zijn allemaal mogelijke voortekenen van economische krimp.

Strijd nog niet gestreden

ECB-president Christine Lagarde waarschuwde eerder dit jaar dat de strijd tegen inflatie nog niet gestreden is als de centrale bank stopt met de renteverhogingen. Dit betekent dat de ECB blijft monitoren of er toch een volgende renteverhoging nodig is. Ook nu laat de centrale bank in een verklaring weten vast te houden aan het doel van 2 procent inflatie.