Help uw kind bij aanschaf eigen huis: Schenken

1072
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Omdat het voor starters vaak lastig is om een huis gefinancierd te krijgen, biedt hulp van de ouders in veel gevallen uitkomst. Bent u bereid en in de positie om uw kind te ondersteunen bij de aanschaf van een eigen woning? Dan kan dat op meerdere manieren. De komende weken lichten wij deze verschillende manieren toe. Maar welke manier u ook kiest, let wel op de addertjes onder het gras.

Een woning schenken
Ouders kunnen hun eigen woning schenken aan hun kind, bijvoorbeeld door deze in gedeelten te schenken. Of zij kopen een woning en schenken deze (in gedeelten) aan hun kind. U kunt ook samen met uw kind een woning kopen. Voor de ouder wordt de woning die eigendom is, maar waarin zij zelf niet wonen, als een bezitting in box 3 aangemerkt. De ouder heeft als verhuurder wel te maken met bepaalde regelingen en huisvestingvoorschriften. Het kind moet een zakelijke huur betalen voor het deel van de woning dat van de ouders is om te voorkomen dat dit als schenking wordt gezien. Het voordeel hier is dat schenkbelasting of toekomstige erfbelasting wordt bespaard.

Geld schenken
Met geschonken geld (belastingvrij tot € 52.752) kan een kind de woning voor een deel financieren. Aan de schenking kunnen diverse voorwaarden worden verbonden, zoals met een uitsluitingsclausule. Met deze clausule bepaalt de ouder dat wat hij schenkt aan het kind tot het privévermogen van het kind behoort, ook al trouwt het kind in gemeenschap van goederen.

Lees verder