“Het begin van een verslaving…”

1432
⏰ Leestijd: 3 minuten

Jan Karstens is directeur van Luiken Karstens | uitgevers achter de schermen. Hij rijdt sinds kort in een ‘Youngtimer’ als auto van de zaak. Dat betekent dat zijn zakelijke auto minimaal vijftien jaar oud is en dat de bijtelling gerekend wordt over de dagwaarde van de auto.

Mijn auto

‘Jaguar XJ 6 3.2 X300 uit 1997.’

Hoe kwam je erbij een Youngtimer aan te schaffen?

‘Al jaren praatten mijn broer en ik erover. We houden allebei van mooie en bijzondere auto’s, hebben er een passie voor, maar na aankoop van een nieuwe auto hielden wij steeds het gevoel de hoofdprijs te betalen. Onze liefde voor auto’s leidde er soms toe dat we misschien niet de meest zakelijke beslissing namen. Toch viel ons altijd wel de ‘Youngtimer regeling’ op. We hadden er veel plezier in om te zoeken naar leuke auto’s van rond de vijftien jaar oud. Het mooie van de Youngtimerregeling is dat onderhoudskosten volledig op rekening van de zaak mogen worden gezet. Daarbij komt dan ook nog dat de bijtelling 35% over de dagwaarde van de auto is! Zo kun je heel voordelig een dikke Youngtimer aanschaffen, die je privé niet zou kunnen en willen betalen.’

Youngtimerregeling

Is zo’n oudere auto dan niet slecht voor het milieu?

‘Het enige nadeel van de Youngtimerregeling is het milieuaspect. Maar de laatste jaren ben ik veel meer gaan fietsen en hardlopen als woon-werkverkeer, waardoor ik inmiddels niet meer dan 10.000 km zakelijk rijd. Voor lange afstanden is ook een andere auto op de zaak beschikbaar. Hierdoor vond ik het wel kunnen om te kiezen voor een auto die vervuilender is dan een nieuwe.’

Hoe ben je uiteindelijk bij de Jaguar XJ uitgekomen?

‘Mijn zwager had een Volvo S60 van vijftien jaar oud en die zag er fantastisch uit. Hij vertelde me dat hij nog nooit zo’n lekkere auto had gereden. Toen was ik over de streep. Maar dan wilde ik wel iets aparts. In 1996 had ik een Jaguar Sovereign waar ik helemaal verknocht aan was. Je kunt je niet voorstellen hoe de rijervaring in zo’n auto is. Dat wilde ik weer.’Youngtimerregeling

 

Wat vinden je vrouw en kinderen van je nieuwe auto?

‘Ze verklaarden mij eerst voor gek. Ook mijn autobedrijf had die reactie. Toch bleek later dat de dealer me had begrepen, want hij belde me na een aantal weken op dat ik langs moest komen. Hij had mijn auto staan! Ook nog eens een heel goed bewaard exemplaar. Toen ik daar de motor startte, was ik verkocht. Ik heb € 3.750,00 betaald en wat extra onderhoudskosten.’

En hoe voelt het nou?

‘Inmiddels rij ik alweer een paar maanden in ‘mijn’ auto. Ik ben er zo blij mee! Achter het stuur voel je je net een piloot. Je zoeft door het landschap. Inmiddels chanteren mijn kinderen me zodat ik ze haal of breng met de ‘Jag’. Zij zijn er dus ook dol op. Laatst bracht ik mijn zoon naar de sportschool en dan genieten we van het ritje met een lekker muziekje erbij. Tegenwoordig was en poets ik wekelijks mijn auto, terwijl ik dat bij geen enkele andere auto ooit heb gedaan. Dat zegt wel iets.’

Wilt u ook verliefd worden op een Youngtimer? Wij kunnen u precies voorrekenen wat de Youngtimerregeling voor uw situatie betekent. Bij auto’s die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35% van de waarde in het economisch verkeer (dagwaarde). Jan betaalt slechts € 70,00 netto bijtelling per maand voor zijn bolide.