Het begrip cashflow (kasstroom)

2635
⏰ Leestijd: 2 minuten

Banken hanteren vaak het begrip cashflow om de financiële gezondheid van bedrijven te bepalen. Een cashflow overzicht geeft inzicht in het verloop van de kasstromen in een bedrijf gedurende een periode. Een positieve kasstroom wil zeggen dat er gedurende een periode meer geld binnen is gekomen dan dat er uit is gegaan, met andere woorden het banksaldo is toegenomen. Een negatieve
stroom duidt erop dat het banksaldo is afgenomen.

In de resultatenrekening van een onderneming staan posten opgenomen die geen invloed hebben op de cashflow. Afschrijvingskosten drukken het bedrijfsresultaat wel maar hebben geen invloed op de cashflow. De investering is immers al gedaan in het verleden. En andersom hebben aflossingen op leningen en privé opnamen wel invloed op de cashflow en niet op het resultaat.

Het belang van een kasstroom overzicht, of wel een huishoudboekje van een onderneming, is groot omdat met dit overzicht helder wordt of er een geldtekort zou kunnen ontstaan. Een onderneming kan een heel goed resultaat behalen maar toch in geldproblemen geraken.

Bijvoorbeeld door een sterke groei, de debiteurenpositie die groeit waardoor bedragen langer openstaan, de voorraad die groeit waardoor er meer vooruitbetaald moet worden, et cetera.

Voor iedere onderneming, maar zeker diegenen die óf in zwaar weer zitten óf snel groeien, is het van levensbelang om de cashflow goed te voorspellen. Als de cashflow in de toekomst negatief dreigt te worden, moet u hier direct naar handelen. Het voorzien van tekorten is essentieel voor uw onderhandelingspositie bij de bank. De ondernemer die nog een positief banksaldo heeft, en vooruit kan zien, heeft namelijk een betere kans op financiering.

Maar ook als er een structureel overschot aanwezig is vraagt dit om actie. Bijvoorbeeld extra aflossen op bestaande leningenbeleggen of bedragen vastzetten om een hoger rendement krijgen. Afspraken met leveranciers maken om kortingen te krijgen als er sneller betaald wordt.