Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen cybercrime?

329
Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen cybercrime?
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Uit cijfers van de politie blijkt dat fysieke criminaliteit afneemt en cybercriminaliteit stijgt. Ongeveer 1 op de 5 bedrijven krijgt met cybercrime te maken. Een groeiend probleem dus. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf daartegen is beschermd? 

Wat is cybercrime?

Cybercrime is een verzamelnaam voor online criminaliteit waarbij criminelen inbreken op bijvoorbeeld het computernetwerk van je bedrijf. Denk hierbij aan DDoS-aanvallen waarbij cybercriminelen je bedrijfswebsite of je webshop platleggen. Of criminelen die ransomware gebruiken om je computers, bestanden of netwerk te blokkeren of versleutelen. Ze geven die pas weer vrij als je losgeld betaalt.

Zo bescherm je je onderneming tegen cybercrime

  1. Zorg voor bewustwording bij medewerkers

Maak al je medewerkers bewust van de gevaren en stel beveiligingsprocedures en protocollen in. Denk daarbij aan instructies over hoe om te gaan met persoonsgegevens, inlogcodes en pincodes, verdachte e-mails, online betalingen en back-ups.

  1. Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups van je belangrijkste softwareprogramma’s (zoals Windows), je beveiligingssoftware en data, zodat je na een cyberaanval sneller weer aan het werk kunt.

  1. Moderne netwerkapparatuur

Maak gebruik van moderne en professionele netwerkapparatuur. Probeer consumentenapparatuur te vermijden.

  1. Denk ook aan gevaren buiten het bedrijfsnetwerk

Smartphones, laptops, usb-sticks en generieke usb-portals zijn met name vatbaar voor besmettingen buiten het bedrijfsnetwerk. Zorg er ook voor dat deze beschermd zijn.

  1. Vertrouw niet blind op opslagdiensten

Wees je ervan bewust dat ook websites en diensten waarbij bestanden opgeslagen of verzonden kunnen worden, zoals WeTransfer en Dropbox, ook gehackt kunnen worden.