Maar wat is blockchain eigenlijk? En hoe relevant is het voor u?
Wat is blockchain?
Met blockchain technologie kunnen (waarde)transacties tussen twee of meer personen zonder tussenkomst van derden worden getoetst en vastgelegd. Nu worden gegevens zoals het eigendom van grond of gebouwen, officiële gegevens van de inwoners van een gemeente of van testamenten vastgelegd in centrale databases. Die worden beheerd door onafhankelijke organisaties, zoals het Kadaster, gemeenten of de notaris. Deze partijen kunnen als enigen gegevens in deze databases toevoegen, aanpassen of verwijderen. Door een goede beveiliging en vertrouwen in de beherende organisaties hoeven we er niet aan te twijfelen of toetsing en registratie van deze transacties goed gebeurt.
Bij blockchain technologie gebeurt deze toetsing en registratie niet door één partij, maar door het systeem zelf. Alle gebruikers hebben een kopie van de database en verifiëren gezamenlijk en automatisch of een transactie plaats mag vinden. Daarvoor zijn vooraf regels vastgesteld. Vergelijk het met een puzzel: pas als alle stukjes aanwezig zijn en op de juiste plek liggen, is de puzzel af. En die puzzel wordt dus niet door één persoon gemaakt (bijvoorbeeld de notaris), maar door meerdere spelers gezamenlijk (de gebruikers).
Wat is het voordeel van blockchain?
Het grote voordeel van blockchain is dat het systeem niet afhankelijk is van de tussenkomst van één partij en hoe deze de beveiliging geregeld heeft. Daarmee kunnen transacties tussen twee of meer partijen goedkoper zonder fouten plaatsvinden en worden vast gelegd. Bovendien is de blockchain minder makkelijk te hacken dan centrale databases. Maar er zijn ook critici: die wijzen op de grote hoeveelheid rekenkracht en energie die het afhandelen van transacties vragen.
Wat betekent dat nu voor u als ondernemer?
Momenteel zijn de toepassingen van blockchain technologie nog beperkt. De meest bekende toepassingen zijn digitale valuta, zoals bijvoorbeeld de bitcoin. Maar er wordt op grote schaal geïnvesteerd, onderzoek gedaan en geëxperimenteerd met nieuwe blockchaintoepassingen. En de mogelijkheden voor de toekomst zijn veelbelovend. Hoe snel blockchaintechnologie relevant wordt voor ondernemers en hoe groot de impact is, hangt af van de sector waar u in zit, uw specifieke situatie en uw businessmodel.
Tussenpersoon bij waardetransacties
Als u uw geld verdient als tussenpersoon bij transacties (bijvoorbeeld als accountant, jurist of notaris), wordt het wel zaak om u te verdiepen in blockchain. Ga na wat deze technologie voor consequenties kan hebben voor uw bedrijf en businessmodel. Hoe lang zijn uw huidige producten en diensten nog toekomstbestendig? Moet u innoveren? Een goed startpunt voor een oriëntatie op blockchain is het boek dat Perry Smit (Kamer van Koophandel) en Simone Vermeend (Nationale Nederlanden) hierover schreven. Het boek biedt ook mogelijkheden om zelf verschillende blockchainfuncties uit te proberen. Lees er hier meer over.
Innovatief bedrijf in de zakelijke dienstverlening of fintech
Voor innovatieve bedrijven in de fintech of zakelijke dienstverlening is er geen tijd te verliezen. Blockchain biedt vele kansen voor innovatieve producten en diensten. Maar als u tot deze categorie ondernemers behoort wist u dat al. En bent u hier waarschijnlijk al lang mee bezig.