Hoeveel spaargeld moet ik achter de hand hebben?

489
Spaargeld
⏰ Leestijd: 2 minuten

Geld achter de hand hebben voor onverwachte rekeningen is verstandig. Als de wasmachine het begeeft of je telefoon valt stuk, wil je dit wel kunnen repareren of een nieuwe kunnen kopen. Maar hoe groot moet die buffer zijn? 

Bufferberekenaar

Sparen is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor zaken op kortere termijn is het nog wel te doen, zoals een leuke vakantie of nieuwe televisie. Maar hoe groot moet je spaarpot zijn voor onvoorziene kosten? Het Nibud heeft nu een bufferberekenaar op de website staan. Hier kun je precies berekenen hoeveel spaargeld je achter de hand moet hebben.

Voldoende geld?

Een voorbeeld: Stel je hebt een partner en jullie hebben beiden een netto inkomen van 2200 euro netto per maand. In totaal hebben jullie dus maandelijks 4400 euro te besteden. Een deel gaat op aan jullie 5-jarige kind en de hypotheek van jullie koophuis – ter waarde van 2,5 ton -. Samen delen jullie één auto, die al wat in waarde is gezakt. Zo is hij nu 8000 euro waard. Precies het bedrag dat jullie op de spaarrekening hebben staan. Wel voldoende toch? Helaas. Als je deze cijfers invoert bij de bufferberekenaar, blijkt dat je 10.250 euro tekort komt.

Verschillende potjes

Dit bedrag is opgebouwd uit verschillende potjes. Zo moet je 6950 euro klaar hebben liggen voor je inventaris. Op het moment dat je wasmachine het begeeft, kan je uit dit potje een nieuwe kopen. Daarnaast moet je 1350 euro bewaren voor je huis en tuin. Zodat de kozijnen een keer geschilderd kunnen worden.

Dan heb je nog ongeveer 2000 euro nodig voor het onderhoud van je auto én onverwachte rekeningen, zoals een hoge energierekening. En tot slot blijft er nog 8000 euro over voor het vervangen van je auto. In totaal komt dit, samen met je bestaande buffer, neer op 18.250 euro.

Geldproblemen voorkomen

Dat is een boel geld. En het is volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud niet ruim berekend. ,,Veel mensen schrikken van de uitkomst. Maar wij adviseren echt om dit bedrag als richtlijn te gebruiken. Het is een gulden middenweg en komt in de buurt van wat je echt als buffer nodig hebt. Als het je lukt om dit bedrag te sparen, voorkom je dat je in de geldproblemen komt. En het scheelt een boel stress.’’

Ben je ook benieuwd of je genoeg spaargeld hebt? Doe hier de berekening.