Hoge W.O.Z.? Bezwaar maken loont!

1298
⏰ Leestijd: 2 minuten

In de eerste twee maanden van het jaar ontvangt u altijd de WOZ-beschikking van uw woning. Deze valt vaak hoger uit dan verwacht, wat doorwerkt in vele belastingen. Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde is tegenwoordig makkelijker dan ooit, omdat de bezwaardrempel is geschrapt. Maak dus gebruik van uw WOZ-bezwaar en betaal niet onnodig veel belasting!

De gemeente stelt de WOZ-waarde vast aan de hand van een referentiewoning. Niet ieder huis wordt afzonderlijk bekeken, een aantal huizen wordt representatief gezien voor huizen van hetzelfde type. Het kan dus heel goed zijn dat uw huis afwijkt van dit type en de taxatie voor u te hoog uitvalt. De WOZ-taxatie dient weer als uitgangspunt voor de WOZ-heffing, de onroerende zaakbelasting OZB, de rioolheffing en waterschapsheffing, het eigenwoning forfait en de taxatie van onroerend goed bij overlijden. Het loont dus zeker de moeite om bij de gemeente het onderliggend rapport van de taxatie op te vragen om te zien of het zinvol is om bezwaar aan te tekenen. Het WOZ-waarderapport bevat alle informatie (referentiepanden, transacties in de buurt, modelmatige waarderingen en voorbeeld bezwaarbrieven) om een bezwaar in te dienen tegen een te hoge WOZ-waarde van de gemeente. Een te hoge WOZ-waarde zal nog lang in uw portemonnee doorwerken. Wees geen dief van uw eigen portemonnee!

Bezwaar maken? Dat gaat zo

Nadat u de aanslag onroerend goed van de Gemeentelijke Belastingdienst heeft ontvangen, heeft u zes weken de tijd om bezwaar te maken. U doorloopt de volgende stappen:

  1. Vraag bij de gemeente het taxatierapport op.
  2. Ga na wat vergelijkbare woningen in de buurt waard zijn. Huizenprijzen zijn via het Kadaster op te vragen. Het Kadaster kan (tegen betaling) een overzicht opsturen. Als de buren ook bezwaar aantekenen kunnen zij hetzelfde overzicht gebruiken en kunt u de kosten delen.
  3. Schrijf een gefundeerd bezwaarschrift. Dat moet binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking bij de gemeente zijn ingediend. Een pro-forma-bezwaarschrift kan ook, als u meer tijd nodig heeft.
  4. Wijst de gemeente uw bezwaar af, dan kunt u ook nog naar de belastingrechter. Dat kost een paar tientjes aan griffierechten, maar als u in het gelijk gesteld wordt, is het de moeite waard.

Verlagen van de WOZ-waarde kan tot wel honderden euro’s per jaar voordeel opleveren. Reden genoeg dus om er even in te duiken. De procedure is trouwens hetzelfde wanneer het pand uw tweede eigen woning is.