Houd zelf de regie met een levenstestament

1394
⏰ Leestijd: 2 minuten

Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer kunt? Wat gebeurt er met uw huis of uw bedrijf? Wie bepaalt er wat er met u gebeurt? Geen onderwerpen waar u graag bij stilstaat. Maar toch goed om eens over na te denken. Met een levenstestament legt u vast hoe u de dingen geregeld wilt hebben. Zo houdt u ook de regie als u dat niet meer kunt.

Een levenstestament is een combinatie van één of meer volmachten en een overzicht van uw persoonlijke wensen. Deze persoonlijke wensen kunnen bijvoorbeeld gaan over schenkingen aan uw (klein)kinderen of aan goede doelen. Of wat er moet gebeuren met uw bezittingen wanneer u naar een verpleeghuis moet verhuizen. U kunt zelfs wensen voor een uitvaart vastleggen..

Er is een belangrijk verschil tussen een testament en een levenstestament. Het ‘gewone’ testament treedt pas in werking nadat u bent overleden. Het levenstestament gaat over dingen die gebeuren terwijl u nog leeft, op het moment dat u zelf niet goed meer kunt beslissen. Bijvoorbeeld omdat u in coma bent geraakt of omdat u de ziekte van Alzheimer krijgt.

Volmacht

In een volmacht geeft u iemand anders, de ‘gevolmachtigde’, de bevoegdheid om namens u rechtshandelingen te plegen, bijvoorbeeld uw geldzaken te regelen of uw woning te verkopen. Een volmacht geeft u aan iemand die u vertrouwt. Vaak zal het naaste familie zijn, zoals uw echtgenoot, uw partner of uw kinderen.

U kunt een levenstestament opstellen zoals u wilt. Het is verstandig om hierbij de hulp van een notaris in te roepen. Die beschikt over specialistische kennis en kan u adviseren om het levenstestament optimaal aan te laten sluiten bij uw wensen en behoeften. De notariële akte is het bewijs van het bestaan van een levenstestament. Bovendien wordt het levenstestament geregistreerd in het Centraal Levenstestament Register.

Heeft u nog vragen of wilt u dat wij meedenken? Bel ons gerust!