Inflatie daalt verder, prijzen in supermarkt blijven stijgen

522
Brandstofprijzen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste raming dat de inflatie de afgelopen maand verder is afgenomen. Dat kwam vooral door lagere energie- en brandstofprijzen. De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe, maar iets minder sterk dan in juli.

De prijzen zijn in de afgelopen maand opnieuw minder snel gestegen dan een maand eerder. Was de inflatie in juli nog 4,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, in augustus kwam die in voorlopige cijfers van het CBS uit op 3 procent. Dat percentage is in de afgelopen twee jaar niet meer zo laag geweest.

Lagere brandstofprijzen

De lagere inflatie is met name te verklaren doordat de brandstofprijzen momenteel flink lager liggen dan in dezelfde periode vorig jaar, ruim 28 procent. Dat compenseerde de nog steeds stijgende prijzen van levensmiddelen (10 procent) en diensten (5 procent). Ook de prijzen van industriële goederen gingen omhoog, zij het minder dan de supermarktprijzen (6 procent).

Voorlopige data

Het CBS publiceert deze eerste cijfers over augustus op basis van voorlopige data. Een uitgebreider beeld wordt half september verwacht, wanneer alle gegevens beschikbaar zijn. In voorgaande maanden kwam die uitkomst wel altijd overeen met de eerste, snelle raming.

Nieuwe rekenmethode

De inflatie bereikte in september vorig jaar een piek met 14,5 procent. Die cijfers zijn niet een-op-een te vergelijken met het percentage van vandaag: het CBS gebruikt sinds juni een nieuwe rekenmethode waarin de prijs van nieuwe energiecontracten wordt gedempt door de bestaande. Dat levert een realistischer beeld op van de gemiddelde kostenstijgingen voor elke Nederlander.