Kabinet wil toch geen minimumtarief voor zzp’ers

337
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Eerder schreven we al over een minimumtarief voor zzp’ers. Er zou een cao in werking treden waarin staat wat zelfstandigen minimaal moeten krijgen. 

Twijfels

Minister Koolmees kondigde eerder al aan dat hij werkte aan een verplicht minimumtarief van 16 euro per uur om schijnzelfstandigheid en onderbetaling van zelfstandigen tegen te gaan.

Roos Wouters van Werkvereniging, een initiatief dat is opgericht om de belangen van ‘modern werkenden’ zoals flexwerkers en zelfstandigen te behartigen, was al sceptisch voor de invoering van het minimumtarief. Ze zei toen: ”Het is een eerste stap, ook voor andere branches waarin zelfstandigen een hongerloontje krijgen. Dat kan namelijk echt niet.” Maar Wouters is ook behoorlijk sceptisch over de nieuwe cao: ,,Het is inderdaad erg belangrijk dat zelfstandigen fatsoenlijk betaald worden. Maar of dit de methode is, dat moet nog blijken.”

Te veel rompslomp

Het kabinet is blijkbaar ook niet overtuigd van het minimumtarief. Het voorstel zou voor alle zelfstandigen te veel administratieve lasten met zich meebrengen, terwijl tegelijkertijd twijfel ontstond of met het minimumtarief het doel zou worden bereikt om zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt daadwerkelijk meer bescherming te bieden. Koolmees noemt het ‘teleurstellend’ dat na twee jaar voorbereiding de handdoek in de ring wordt gegooid. De reacties die binnenkwamen op het voorstel hebben hem echter van gedachten doen veranderen.

Webmodule

Wel gaat het kabinet door met de zogenoemde webmodule. Dat is een hulpmiddel om opdrachtgevers zekerheid te geven als zij iemand inhuren: ziet de Belastingdienst de zzp’er als zelfstandige of als werknemer? Zij weten dan vooraf of zij wel of geen loonbelasting moeten betalen of werknemersverzekeringen moeten regelen, zoals voor arbeidsongeschiktheid.