KvK perkt adresverkoop in

594
KvK
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De Kamer van Koophandel (KvK) stopt met het doorverkopen van bestanden met namen en adressen van zzp’ers en bestuurders. De KvK laat weten te stoppen met het zogeheten product ‘Adressenbestand Online’. De verkoop van adressenbestanden zou volgens de Autoritiet Persoonsgegevens in strijd zijn met privacyregels.

Tot en met juni dit jaar verkoopt de KvK de adressen nog, maar zal er daarna mee stoppen. Een grote groep zzp’ers heeft dagelijks veel last van agressieve, telefonische verkoop. De KvK stemt er dan ook mee in dat zzp’ers beter bescherming nodig hebben.

Omdat de huidige Handelsregisterwet niet de mogelijkheid geeft informatieproducten te weigeren aan afnemers die de producten feitelijk alleen gebruiken voor hun eigen commerciële belang, “levert de KvK nu informatieproducten met daarin persoonsgegevens aan iedereen die daarom vraagt”, aldus de AP. Daarom wil de autoriteit een wijziging van die wet zodat niet iedereen alle gegevens zo maar kan krijgen.

‘Dweilen met kraan open’

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP: “Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd.” Hij adviseert de verantwoordelijk staatssecretaris, Mona Keijzer van Economische Zaken, die spreekwoordelijke kraan een “beetje dichter” te draaien, om “als toezichthouder ook beter op te kunnen treden tegen partijen die persoonsgegevens uit het Handelsregister verkeerd gebruiken”.

De KvK benadrukt dat er inderdaad wetswijziging nodig is “maar wel met het behoud van gebruik van data om te kunnen ondernemen”, aldus Claudia Zuiderwijk, voorzitter van de raad van bestuur van KvK. Die wet moet volgens haar de privacy van zzp’ers beter beschermen “en aan de andere kant de mkb’ers, zzp’ers en andere bedrijven toe blijft staan om de data van het Handelsregister te kunnen blijven gebruiken om te kunnen ondernemen”.

Bron: www.accountant.nl