Praktische besparingstips: Privé

1214
⏰ Leestijd: 2 minuten

Wat moet u nu doen? Waarmee moet u wachten?

Haal aftrekposten naar voren
Is uw inkomen uit werk en woning hoger dan € 20.000 of komt de AOWleeftijd eraan? Probeer dan aftrekposten naar voren te halen. Een lager verzamelinkomen kan ervoor zorgen dat u korting of toeslagen krijgt waar u anders misschien net niet voor in aanmerking komt. Stel belaste inkomsten als dat lukt uit tot volgend jaar. In 2016 gaat het belastingtarief waarschijnlijk omlaag, dus dat scheelt geld!

Geef nu geld uit
Is uw vermogen hoger dan de vrijstelling van € 21.437 of € 42.874 voor partners (in 2016)? Doe dan voor het einde van het jaar nog die grote aankoop die u van plan was. Uw vermogen wordt lager en daarmee de belasting die u over uw vermogen betaalt, ook.

Betaal nu de lijfrentepremie
Uw lijfrentepremie moet uiterlijk op 31 december zijn betaald om de premie nog in 2015 te mogen aftrekken. Bekijk uw lijfrentemogelijkheden dus op tijd.

Rente vooruit betalen
In 2015 kunt u een hoger bedrag aan hypotheekrente opvoeren, als u rente vooruitbetaalt. Het toptarief voor de aftrek van de hypotheekrente daalt in 2016 weer met 0,5%. Daarnaast wordt de derde schijf waarschijnlijk langer, zodat u dan in 2016 minder snel in het toptarief zult komen. Dit alles kan ertoe leiden dat de aftrek in 2015 u meer oplevert. U kunt maximaal zes maanden rente vooruitbetalen als uw leningsvoorwaarden dit toestaan. Ook bespaart u box 3-heffig per 1 januari 2016 over de vooruitbetaalde rente. Vooruit betalen kan dus de moeite lonen!

Lenen aan de kinderen
Uw spaargeld levert op dit moment weinig op. Geld uitlenen aan de kinderen voor de aankoop of verbouwing van hun woning, kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Voor beide partijen. U heeft een aantrekkelijk rendement, uw kinderen een goedkope(re) hypotheek.

Of schenken
Ouders mogen jaarlijks aan hun kinderen € 5.277 (in 2015) schenken, en de eenmalig verhoogde schenkvrijstelling van € 25.322 (in 2015). Deze verhoogde vrijstelling kan maar één keer worden benut voor een kind dat tussen de 18 en de 40 jaar oud is. Deze eenmalige verhoogde vrijstelling kan worden verhoogd met € 27.430 wanneer het geld wordt gebruikt voor de eigen woning of studie/opleiding. In verband met voorgestelde wijzigingen voor de eigenwoningschenking vanaf 2017 is het verstandig om vooraf de mogelijkheden met ons te bespreken.

Heeft u vragen over één of meer van deze onderwerpen? Neem gerust contact met ons op.