Praktische besparingstips: Zakelijk

1217
⏰ Leestijd: 2 minuten

Investeringsaftrek
Zorg voor meer liquiditeit voor uw onderneming door extra aftrekposten te benutten, zoals de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Een energie-investering levert u een extra aftrek op van 41,5%. Een milieu-investering levert u een extra investeringsaftrek op van 13,5%, 27% of zelfs 36%. Ga eens na welke investering u het beste kunt doen!

Regelingen voor starters
Voor de startende ondernemer zijn er specifieke regelingen waarvan u mogelijk gebruik kunt maken. Een soepeler urencriterium bijvoorbeeld. Andere regelingen waarmee u uw voordeel kunt doen zijn: een verhoogde zelfstandigenaftrek, een verhoogde aftrek speur- en ontwikkelingswerk en willekeurige afschrijving voor startende ondernemers.

Voorkom verdamping
Verliezen zijn maximaal negen jaar voorwaarts verrekenbaar. Na afloop van die termijn verdampen de verliezen. Zonde! Wij kennen de verschillende mogelijkheden om verliesverdamping te voorkomen. Vraag er dus naar!

BTW handigheidjes
Per maand of kwartaal – Zolang sprake is van een totaal te betalen bedrag aan btw behaalt u een financieringsvoordeel wanneer u per kwartaal aangifte doet en btw afdraagt. Krijgt u structureel btw terug, dan is het verstandiger om per maand aangifte te doen.

Vraag btw op tijd terug – Nederlandse ondernemers kunnen via een elektronisch portaal bij de Nederlandse Belastingdienst de btw terugvragen die ze in een ander EU-land hebben betaald. De Nederlandse Belastingdienst stuurt dit verzoek door aan het land van teruggaaf. De sluitingsdatum om btw terug te vragen voor het jaar 2015 is 30 september 2016.

Geef dubieuze debiteuren door – Als u over 2015 debiteuren heeft die niet meer zullen betalen, moet u bij de inspecteur een verzoek indienen voor teruggave van de met betrekking tot die debiteuren door u afgedragen btw.

Betaal nooit contant
Betaal altijd met uw tankpas, pinpas of creditcard als u tankt met uw auto van de zaak. Bij een contante betaling loopt u het risico om de btw-aftrek op de brandstofkosten te verspelen. Bij een contante betaling kan de Belastingdienst niet nagaan wie de betaling heeft gedaan. De kassabon is daarvoor onvoldoende. Dat is voor de inspecteur voldoende reden om de btw-aftrek te weigeren. Zelfs als vaststaat dat met de brandstof uitsluitend zakelijke kilometers zijn verreden. Een en ander geldt uiteraard ook voor de tankbeurten van uw medewerkers met een auto van de zaak. Betaal dus voor de duidelijkheid met een pas die op naam van de zaak staat.

VAR verdwijnt
Heeft u zzp’ers aan het werk? Let dan op, want de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) wordt zo goed als zeker in de loop van 2016 afgeschaft. Om er zeker van te zijn dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen moet u met uw opdrachtnemer een door de Belastingdienst goedgekeurde (model)overeenkomst afsluiten. De bestaande VAR’s verliezen ook direct hun vrijwarende werking. Kijk kritisch naar de contracten met zzp’ers en zorg ervoor dat ze voldoen aan de nieuwe regels.

Heeft u vragen over één of meer van deze onderwerpen? Neem gerust contact met ons op.