Rabobank, ING en ABN Amro zien winsten (nagenoeg) verdubbelen

272
renteverhoging
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Het zijn hoogtijdagen voor de Nederlandse banken. Dankzij een serie van negen renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) zagen onder meer de Rabobank, ING en ABN Amro hun winsten fors toenemen. De Rabobank maakte in het eerste half jaar van 2023 maar liefst 2,5 miljard euro winst, tegen 1,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. De ING kende een ruime verdubbeling van de winst over het afgelopen half jaar, naar 3,7 miljard euro. En ook de winst van ABN Ambro steeg met 81 procent naar 1,4 miljard euro.

Rentestijging

Afgelopen jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste beleidsrente met meer dan 4 procent opgetrokken. Die hogere rente is terug te zien in de hogere krediet- en hypotheekrente. Dankzij de gestegen rente verdienen de banken aanzienlijk meer met het uitlenen van hypotheken en kredieten.

Spaarrente

Onder meer doordat de Europese Centrale Bank de rente heeft verhoogd zijn ook de rentes op bijvoorbeeld bedrijfsleningen en hypotheken gestegen. Ook de spaarrente stijgt, maar minder snel. Per 15 augustus gaat de spaarrente bij ING naar hetzelfde niveau als de ABN Amro: 1,25 procent. Bij de Rabobank krijgt men 1,5 procent rente over de spaarrekening.

Problemen

De Rabobank zegt er rekening mee te houden dat klanten in problemen gaan komen. Reden zijn de hoge inflatie, de gestegen rente op leningen en doordat ondernemers uitgestelde belastingen vanwege de coronacrisis nog moeten terugbetalen, maar vooralsnog is het effect op klanten relatief klein, zegt de bank.