Registratie onderhandse lening verplicht voor renteaftrek

1221
Lekkerkerker en Keijzer financieel advies administratie
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Heeft u op of na 1 januari 2013 een lening voor uw eigen woning afgesloten bij een geldlener (leningverstrekker) die niet verplicht is om gegevens aan ons door te geven? Bijvoorbeeld bij een familielid, uw bv of een niet in Nederland gevestigde bank? En bent u verplicht de lening af te lossen om renteaftrek te krijgen? Dan moet u de gegevens over uw lening zelf aan de Belastingdienst doorgeven. Doet u dit niet? Dan heeft u geen recht op (hypotheek)renteaftrek. Voor een verstrekte hypotheek in 2014 geldt een uiterlijke melddatum van 31 december 2015. Heeft u in 2015 een hypotheek afgesloten dan dient u dit uiterlijk 31 december 2016 gemeld te hebben. Zorg er dus voor dat u dit op tijd in uw aangifte aan de Belastingdienst meeneemt.

Wanneer hoeft u geen gegevens door te geven?
In de volgende situaties hoeft u geen gegevens aan de Belastingdienst door te geven:

  • U heeft de lening afgesloten vóór 1 januari 2013.
  • U heeft een lening voor uw eigen woning afgesloten bij een bank of een andere financiële instelling in Nederland. Zij zijn verplicht om de gegevens over die lening aan de Belastingdienst door te geven.
  • U heeft de lening afgesloten voor een vakantiewoning.
  • De lening voldoet niet aan de voorwaarden om rente te mogen aftrekken. Bijvoorbeeld omdat u de lening niet binnen 30 jaar aflost.
  • De lening is geëindigd omdat u de laatste aflossing heeft betaald. U hoeft in dat geval niet aan de Belastingdienst door te geven dat de lening geëindigd is.