Registratieplicht landbouwvoertuigen

243
Registratieplicht landbouwvoertuigen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Vanaf dit jaar is er nieuwe regelgeving voor de registratie van (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Bestaande en nieuwe voertuigen dienen geregistreerd te worden. 

Voertuigen en openbare weg

Onder (land)bouwvoertuigen worden onder andere trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels en mobiele kranen verstaan. Onder de openbare weg valt ook de fabriek, groothandel of het bedrijfsterrein waar anderen, bijvoorbeeld voetgangers, kunnen komen.

Waarom deze nieuwe regel?

Een nieuwe Europese eis verplicht de APK voor trekkers en/of voertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 kilometer per uur. Nederland komt op deze manier aan de Europese eis tegemoet.

Overgangsperiode

In de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 geldt een overgangsperiode. Dat betekent dat bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring van het RDW geregistreerd worden. Na deze periode is een keuring verplicht en zijn de kosten voor de registratie ook hoger.

Nieuwe maximumsnelheid

Ook is er een hogere maximumsnelheid ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Die is verhoogd van 35 naar 40 km per uur. Ook krijgen deze voertuigen meer toegang tot N-wegen en rondwegen.