Salarissen stijgen in 2023 harder dan afgelopen jaar

169
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Nu pensioenfondsen PFZW (zorg) en ABP (overheid en onderwijs) hun nieuwe premies bekend hebben gemaakt, kunnen ook veel loonstroken voor 2023 definitief berekend worden. Hr-dienstverlener Visma Raet berekende dat werkenden in Nederland bij een gelijkblijvend brutosalaris een maximale stijging van 4,29 procent in het nettosalaris kunnen verwachten, afhankelijk van inkomen en sector. Vorig jaar was de stijging van het nettoloon nog maximaal 0,69 procent.

Hoger nettoloon

Het verschil is voornamelijk toe te schrijven aan de verhoging van de franchise, het deel van het salaris waarover een werknemer geen pensioen opbouwt. In combinatie met de stijging van de arbeidskorting en de verlaagde belastingtarieven zorgt dit voor een hoger nettosalaris.

Hoger minimumloon

Een andere belangrijke reden waarom de lonen stijgen, is het hogere brutominimumloon. Dat stijgt met ingang van 2023 van 1756,20 euro naar 1934,40 euro. Werkenden in de zorg met een minimumloon, zullen volgend jaar 13,57 procent meer gaan verdienen. Voor werknemers in het onderwijs ligt dit percentage iets lager (12,28 procent).