Slechts 1 procent van de bedrijfsvoertuigen emissieloos

66
Bedrijfsvoertuigen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat op 1 januari nog maar één op de 100 bedrijfsvoertuigen in Nederland emissieloos was: 1,2 procent. De beoogde doelen zijn daarmee nog mijlenver uit zicht.

Voornamelijk bestelauto’s

Het grootste deel van de emissieloze bedrijfsvoertuigen die in Nederland rondrijden, bestaat uit bestelauto’s. Daarvan rijden inmiddels 13.622 elektrische exemplaren rond. Verder werden er nog 236 elektrische vrachtauto’s geteld, 42 trekkers voor een oplegger en 65 speciale voertuigen.

Hoewel de aantallen nog altijd erg laag zijn, is het goede nieuws dat de aantallen in de afgelopen twee jaar zijn verdubbeld.

Zero-emissiezones

Toch zal de transitie de komende jaren een stuk sneller moeten gaan, wil de logistieke sector problemen voorkomen. Afgesproken is namelijk dat in 2030 er 30 tot 40 zogenoemde zero-emissiezones in steden moeten komen. Deze plekken zijn verboden terrein voor bedrijfsvoertuigen die op dat moment niet emissieloos rijden.

Lange weg te gaan

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat schatte eerder al in dat daarvoor tenminste 115.000 schone bestelbusjes nodig zullen zijn. En ook nog eens 10.000 emissieloze vrachtwagens. Zelfs al zouden álle elektrische bestelbusjes die er nu rondrijden straks gebruikt worden in de zero-emissiezones, dan zullen er in de komende jaren nog altijd zo’n 100.000 bij moeten komen.

Ook de 236 schone vrachtwagens die er nu rondrijden zijn samen slechts goed voor 2,3 procent van het benodigde aantal in 2030.