Steunpakket mkb: helft kostenstijging energie vergoed

144
Steunpakket mkb
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Er lijkt eindelijk meer duidelijkheid te komen voor kleine en middelgrote bedrijven met betrekking tot steunpakketten. Het kabinet heeft voor de komende tijd 2,5 tot 3 miljard euro uitgetrokken om de torenhoge energierekeningen te compenseren. Met dit bedrag kan de helft van de kostenstijging worden vergoedt.

Om in aanmerking te komen voor steun moet een bedrijf minstens 12,5 procent van de omzet kwijt zijn aan energiekosten. Ook stelt het kabinet een verbruiksminimum in: een ondernemer moet minimaal 5000 kubieke meter gas per jaar gebruiken, of 50.000 kilowattuur aan elektriciteit. Verder geldt dat een bedrijf maximaal 250 werknemers mag hebben.

Aan de financiële steun zit een plafond, hierover wordt nog onderhandeld. Waarschijnlijk wordt het maximaal 160.000 euro per bedrijf.

De steun geldt voor minstens een jaar en gaat naar verwachting in het voorjaar in. Om de tussenliggende tijd te overbruggen, werkt het kabinet nog aan aanvullende steun voor de korte termijn. Waarschijnlijk gaat dat om fiscale maatregelen.