Vakbond FNV: thuiswerkvergoeding moet omhoog

228
Thuiswerkvergoeding
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De FNV vindt dat de belastingvrije thuiswerkvergoeding zo snel mogelijk omhoog moet. Door de gestegen energieprijzen zijn mensen gemiddeld veel meer kwijt aan een dag thuiswerken dan 2 euro en daarom vindt de vakbond dat de vergoeding van 2 naar 6 euro per dag moet.

Een woordvoerder van de FNV zegt hierover: “Wij vinden dat de reëel gemaakte kosten van thuiswerken vergoed moeten worden en die liggen nu rond de 6 euro per dag denken wij. Die 2 euro is nog gebaseerd op een berekening die budgetinstituut Nibud maakte in 2020.”

Alles is duurder

Sinds begin dit jaar mogen werkgevers een belastingvrije thuiswerkvergoeding geven aan werknemers, omdat veel werknemers thuiswerken sinds het uitbreken van het coronavirus. Het Nibud berekende in maart al dat de thuiswerkkosten waren opgelopen naar zo’n 3 euro per dag.

Sindsdien is het alleen maar duurder geworden. Om de prijsstijgingen van onder meer gas, elektra en koffie te compenseren, moet de thuiswerkvergoeding nog voor de winter omhoog, vindt de FNV.

Nieuwe berekening

Het Nibud zegt binnenkort door middel van een nieuwe berekening de kosten van thuiswerken opnieuw in kaart te brengen. Net als in maart doet het instituut dit op eigen initiatief, dus niet op verzoek van de Rijksoverheid.

Staatssecretaris Van Rij zei vorige week in antwoord op Kamervragen dat in de wet is vastgelegd dat de thuiswerkvergoeding jaarlijks wordt geïndexeerd en op basis van die indexatiemethode in 2023 zal uitkomen op zo’n 2,13 euro.