Herkent u dit? U ontvangt een telefoontje, e-mail, fax of post met een misleidende aanbieding voor bijvoorbeeld een softwarepakket of contributie. Meestal zit er een acceptgirokaart bij. De fraudeurs gokken erop dat een aantal ontvangers, meestal bedrijven, niet alert is en betaalt omdat het gaat om relatief kleine bedragen. Wees op uw hoede. Voor spooknota’s, cybercrime en andere misleidingen.
Hoe herkent u spooknota’s?
Van een spooknota lijkt het briefhoofd op dat van bekende bedrijven. In de kleine lettertjes staat dat het een aanbieding is. Bijvoorbeeld ‘Dit is een aanbieding, geen factuur’. Meestal zit er een acceptgirokaart aan gehecht. De bedragen lopen uiteen van € 10 tot € 250, maar daarin schuilt nu juist het gevaar. Heeft u het druk en dus geen tijd om uit te zoeken waar de factuur vandaan komt, dan bent u wellicht geneigd te betalen. En zo verdienen deze fraudeurs op jaarbasis een leuk bedrag aan hun onoplettende en goedgelovige slachtoffers.
Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt?
- Wees alert op de kleine lettertjes.
- Informeer en instrueer uw personeel over deze praktijken.
- Maak gebruik van de zogenaamde non-mailing indicator van de Kamer van Koophandel. Derden kunnen zo uw gegevens niet doorverkopen aan acquisitiebureaus.
Cybercrime
Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Uw digitale veiligheid is niet te garanderen, maar u kunt zich wel wapenen tegen veelvoorkomende cybercrime. Zorg dat uw computer goed beveiligd is en dat u de benodigde updates downloadt en installeert. Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware en veilige websites. Gebruik een goed wachtwoord. Maak een back-up van uw documenten en klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit uw inlog- of pincode af.
Wat kunt u doen?
Als u als ondernemer een spooknota heeft ontvangen, slachtoffer bent geworden van cybercrime of (telefonische) misleiding, neem dan contact op met het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) en maak hier melding van. Zo kan worden voorkomen dat er meer ondernemers slachtoffer worden. U vindt het steunpunt op www.fraudehelpdesk.nl. Op deze site en op www.waarschuwingsdienst.nl vindt u ook een lijst met actuele risico’s.
En natuurlijk beantwoorden wij u vragen graag. Neem contact met ons op en wij helpen u verder!