Als zelfstandige is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat u goed verzekerd bent. In geval van schade of een bedrijfsongeval, wilt u natuurlijk niet voor nare verrassingen komen te staan. Maar er zijn zoveel verschillende verzekeringen, dat u misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Welke bedrijfsverzekeringen kunt u als ondernemer afsluiten voor uw onderneming? En hoe zit dat met ZZP-ers?
Bedrijfspand
Storm, brand of inbraak kunnen schade aan uw bedrijfspand veroorzaken. Er bestaan verzekeringen voor schade aan uw pand, maar ook voor schade aan computers en elektronica. Het is een goed idee om zo’n verzekering af te sluiten, aangezien schade aan een pand of computers behoorlijk wat kosten met zich meebrengt.
Bedrijfscontinuïteit
Naast fysieke schade aan pand, inventaris of goederen, kunnen ook bedrijfsprocessen stil komen te liggen. Dit kan leiden tot tijdelijk inkomensverlies. Het kan zijn dat u genoodzaakt bent om flink te investeren om uw onderneming weer operationeel te krijgen. Een bedrijfsschadeverzekering dekt vrijwel al deze kosten. Ook de reconstructiekosten (kosten voor het herstel van administratie en het opbouwen van het klantenbestand) vallen hieronder.
Aansprakelijkheidsverzekeringen
Het kan voorkomen dat uw bedrijf directe materiële of financiële schade toebrengt aan derden of aan eigendommen van derden. Deze schade wordt gedekt door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Een andere categorie van schade is zuivere vermogensschade. Dit is de schade die een derde lijdt door het missen van inkomsten. Als u een adviserend beroep of bedrijf heeft, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering van toepassing.
Voor bestuurders, commissarissen en toezichthouders bestaat er weer een speciale bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Bestuurders worden in toenemende mate persoonlijk aansprakelijk gesteld. Dat kan een flinke aanslag betekenen op het privévermogen. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is dit risico goed verzekerd.
Bedrijfsrechtsbijstand
Als u een conflict krijgt met een personeelslid, klant of leverancier kunnen de kosten voor een advocaat soms hoog oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridisch advies.
Vervoer en transport
Een auto van de zaak, bestelauto of -bus, vrachtauto en werkmaterieel zoals een heftruck bent u verplicht te verzekeren met een WA verzekering voor een (bedrijfs)auto. Ook het transport van goederen kunt u verzekeren met een goederenverzekering.
Zorgverzekering
Natuurlijk heeft u ook een zorgverzekering nodig. Er is weinig verschil met een zorgverzekering voor particulieren, alleen de inkomensafhankelijke bijdrage is lager op de polis van een ondernemer. Als ondernemer kunt u zich ook aansluiten bij een collectief. Collectief verzekeren levert vaak flinke kortingen op.
Heeft u personeel? Ook voor uw medewerkers kunt u kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Daarnaast moet u ook werknemersverzekeringen afsluiten zoals werkeloosheid (WW) en ziekte(ZW).
AOV
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) dekt de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor ondernemers. Stel dat u gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raakt, heeft dit natuurlijk grote gevolgen voor uw inkomen.
ZZP-ers: geen verplichtingen
Anders dan ondernemers met personeel, bent u als ZZP-er niet verplicht verzekerd voor inkomensverlies door ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. U moet zelf uw verzekeringen afsluiten en in orde maken. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u geen uitkering ontvangt als u bijvoorbeeld ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt.