Voorkom fraude in de zomer

976
fraude
⏰ Leestijd: 2 minuten

Bent u wel voldoende op uw hoede voor fraude in de zomermaanden? Terwijl de meeste Nederlanders er even tussenuit gaan, gaan oplichters en fraudeurs juist aan het werk…

Spookfacturen

Een populaire manier van oplichting tijdens de zomermaanden is de spookfactuur. Dat is een aanbieding die eruit ziet als factuur, of een factuur die gaat over diensten die je nooit hebt afgenomen. Over het algemeen gaat het over factuurbedragen van 150 euro of minder. Door het bedrag zo laag te houden is de kans dat er iemand ondoordacht ‘ja’ opzegt groter. Volgens De Ondernemer klopten er dit jaar al 335 ondernemers bij de fraudehelpdesk aan omdat deze truc bij hen geprobeerd was.

Trap er niet in en zorg dat je altijd goed alle kleine lettertjes leest van de mails en brieven die je ontvangt. Ook als je tijdelijk vakantiekrachten inhuurt is het belangrijk om te zorgen dat zij weten waar ze op moeten letten bij het verwerken van e facturen.

CEO- of identiteitsfraude

Oplichters sturen uit jouw naam of naam van een andere CEO of directeur een mailtje naar je medewerkers dat er een overname in de maak is maar dat die nog geheim moet blijven. De vraag is of zij snel wat geld willen overmaken om de overname door te laten gaan. Dit moet natuurlijk geheim blijven, dus ze mogen het niet met hun collega’s bespreken. Door de druk van een mail van ‘de grote baas’ trappen hier nogal wat mensen in. Het pijnlijke aan deze truc is dat er vaak echt grote sommen geld mee gemoeid zijn. In 2017 hebben er tot nu toe 203 slachtoffers aangeklopt bij de Fraudehelpdesk die samen 1,5 miljoen euro kwijt zijn geraakt.

Zorg ervoor dat al je medewerkers je nummer hebben zodat ze je eventueel kunnen bellen als ze een verzoek van je krijgen waar ze vragen bij hebben. Binnen je bedrijf moet je er dus voor zorgen dat ook je tijdelijke medewerkers jouw telefoonnummer hebben en zich vrij genoeg moeten voelen om je ook daadwerkelijk te bellen. Dit kan echt hele vervelende situaties voorkomen!

Factuurfraude

Bij factuurfraude krijg je een rekening binnen van een bedrijf waar je echt zaken mee doet, alleen het rekeningnummer is aangepast. Fraudeurs doen dit door post uit je postbus te hengelen en handig te knippen en te plakken, maar het kan ook digitaal. In dat laatste geval sturen ze een mail met een factuur vanaf een bijna echt lijkend e-mail adres. Zorg ervoor dat nieuwe- en tijdelijke medewerkers goed op de hoogte zijn van de juiste afzenders en dat ze zich eventueel vrij genoeg voelen om contact met je op te nemen om even iets te checken. Zo voorkom je veel narigheid!