Wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2022

251
Wetswijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2022
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met wijzigingen in regels en wetten. Zo ook voor zzp’ers. We zetten de belangrijkste voor je op een rij. 

  1. Bijtelling elektrische auto gaat omhoog

Gebruik je de auto van de zaak ook privé? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag bij de winst optellen, de bijtelling. De bijtelling voor het privégebruik van een nieuwe elektrische auto van de zaak steeg per 1 januari 2022 van 12 naar 16 procent. Deze verhoging geldt voor de eerste 35 duizend euro van de cataloguswaarde van de auto. Is de cataloguswaarde hoger? Dan geldt voor het overige bedrag hetzelfde tarief als voor niet-elektrische auto’s, namelijk: 22 procent.

  1. Meer winst valt onder het lage vpb-tarief

Heb je een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? De overheid wil bedrijven met lagere winsten minder belasten. Per 1 januari 2022 is de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) aangepast. Daardoor valt een groter deel van je winst onder het lage vpb-tarief. Je betaalt 15 procent vennootschapsbelasting over de eerste 395 duizend euro winst. Dat was 245 duizend euro. Alles boven 395 duizend euro blijft met 25 procent belast.

  1. Daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt per 1 januari 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. De verlaging betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting.

Heb jij een eenmanszaak, vof, maatschap of commanditaire vennootschap? Dan kun je als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eigen zaak én je inkomsten vallen onder winst uit onderneming gebruikmaken van deze aftrek.

  1. Belastingvrijstelling TVL en TOGS

Tijdens de coronacrisis heb je wellicht gebruik gemaakt van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) of de Tegemoetkoming Ondernemers getroffen Sectoren (TOGS). Per 1 januari 2022 zijn deze reeds ontvangen subsidies vrijgesteld van inkomsten- of vennootschapsbelasting.

De regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021.

Wil je meer weten? Bekijk dan alle wijzingen op KVK.nl en neem bij vragen contact met ons op.