U heeft in privé hard geld nodig maar de bank komt niet over de brug. Ondertussen bent u de trotse eigenaar van een bv met een mooie winstreserve. Dividend uitkeren zou kunnen, maar dat wordt belast in de dividend- en inkomstenbelasting en kost u uiteindelijk 25%. Waarom zou u het geld niet gewoon lenen van uw bv? Afhankelijk van het bestedingsdoel van de lening kan dit fiscaal zelfs heel aantrekkelijk zijn.
Een schuld aan de eigen bv wordt op een andere manier behandeld dan een vordering van de dga op de eigen bv. De schuld is een aftrekpost in box 3, de vordering op de eigen bv komt in box 1. Afgezien van schulden en vorderingen tot een zeker bedrag (de rekening-courantverhouding met de eigen bv) mogen schulden en vorderingen niet onderling gesaldeerd worden. Wordt de schuld aangegaan voor consumptieve doeleinden, dan is de rente die aan de bv betaald moet worden niet aftrekbaar. De door de bv ontvangen rente is bij de bv wel belast.
Nu wordt het interessant
Het wordt interessanter als de schuld bij de eigen bv wordt aangegaan voor de aanschaf van een woning. Ook de rente op een lening die is aangegaan voor de kosten van onderhoud, verbetering en verbouwing van de eigen woning zijn aftrekbaar. Fiscaal aantrekkelijk Geld lenen bij de eigen bv is dus voor de dga fiscaal aantrekkelijk. Bedenk wel dat er, om fiscale omgelukken te voorkomen, tussen bv en dga altijd zakelijk gehandeld dient te worden. U moet voldoen aan de voorwaarden die de bv ook zou stellen aan een derde, die in vergelijkbare omstandigheden verkeert. Bijvoorbeeld een vergelijkbaar inkomen en vermogen. Wij adviseren u tenslotte om een leningsovereenkomst op te maken. Dan kunnen er later geen misverstand ontstaan. Meer weten over geld lenen van uw eigen bv en zakelijke voorwaarden? Maak een afspraak voor een adviesgesprek via info@lenkzeg.nl