Zo regel je zelf private lease voor een elektrische auto én haal je fiscaal voordeel bij je werkgever via de bruto-nettoregeling

1060
bruto-nettoregeling
⏰ Leestijd: 2 minuten

Nu steeds meer fiscale voordelen voor leaserijders wegvallen, komt Business Insider met een wel heel handige tip: zij schrijven over afvalverwerker Spaarnelanden, die een handigheid heeft bedacht waarmee werknemers die elektrisch willen rijden via private lease gesteund worden. Hierbij ondervinden zowel werkgever als werknemer voordelen. Het mooiste is: het mag van de fiscus.

Hoe werkt het?

De regeling is bedacht door fiscaal medewerker Erwin Fenneman van Spaarnelanden. Als werkgever en werknemer op deze manier in aanmerking willen komen voor het fiscale voordeel, moeten ze het volgende doen. De werknemer regelt zelf een auto met private lease voor 466 euro per maand. Dit bedrag wordt vervolgens als onderdeel van het brutoloon meegeteld via een vergoeding bij de werkgever. Dus in plaats van 466 euro regulier brutoloon krijgt de werknemer een vergoeding van eenzelfde bedrag. Omdat het een vergoeding is, krijg je dit bedrag netto uitgekeerd.

Het financiële voordeel voor de werknemer is het verschil tussen de vergoeding voor de leasekosten (de werkgever vergoedt de 466 euro) en de derving van het ingeleverde reguliere loon (de 466 euro bruto zou netto 256 euro hebben opgeleverd). Per saldo levert dit 210 euro per maand extra op.

Voordeel werkgever

Het voordeel voor de werkgever is dat die zelf geen elektrische auto’s beschikbaar hoeft stellen, via bijvoorbeeld een leasewagen van de zaak.

Risico’s

Er is echter wel een risico aan deze constructie verbonden: als de werknemer vóór het aflopen van de termijn van het private leasecontract uit dienst gaat of wordt ontslagen, moet hij of zij alsnog het maandbedrag zelf betalen. Fiscaal medewerker Fenneman van Spaarnelanden zegt hierover tegen Business Insider dat er bij private lease sowieso een toets is of je de volle lasten kunt dragen: “Dat is hetzelfde als bij een hypotheekaanvraag.”

Verder kunnen er verschillen zijn in private leasecontracten wat betreft de voortijdige beëindiging: “Soms is bijvoorbeeld de mogelijkheid tot beëindiging bij ontslag standaard meegenomen in het contract. In andere gevallen kun je je hiervoor bij de leasemaatschappij bijverzekeren.”

Fiscale gevolgen

Fenneman wijst er ook op dat het inruilen van regulier brutoloon voor een vergoeding van de private-leasekosten betekent dat de werkgever over dat stukje van het brutoloon geen sociale premies afdraagt. “Je fiscale loon is dan lager. Het is goed om te beseffen dat dit gevolgen heeft voor de ww-uitkering of de wia (arbeidsongeschiktheidsregeling).”

Meer weten? Neem contact met ons op.

 

Bron: businessinsider.nl