Zzp’er en pensioen: eigen beheer, verzekeraar of collectief.

1113
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Als zelfstandige bent u verantwoordelijk voor uw eigen pensioen. Als u niets regelt, krijgt u later alleen AOW. Wilt u nog een aanvullende oudedagsvoorziening? Dan bestaan er voor dit aanvullende pensioen verschillende mogelijkheden. Wij noemen er de komende weken vijf.

Pensioen in eigen beheer of bij verzekeraar
Bent u als zzp’er ook directeur-grootaandeelhouder (dga) van uw eigen bv? Dan kunt u uw pensioen binnen uw eigen bv opbouwen. Ook kunt u het pensioen bij een externe verzekeraar onderbrengen.

Mogelijke collectieve pensioenregeling?
Omdat heel veel zzp’ers te weinig pensioen opbouwen werken een aantal belangenorganisaties van zelfstandigen (ZZP-Nederland, PZO, FNV-Zelfstandigen Bouw en de Vereniging ZZP) aan een collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Het gaat daarbij niet om een verplichte (en wettelijke) pensioenregeling maar om een vrijwillige collectieve regeling. Deze samenwerkende ZZP-organisaties werken in de komende periode de nadere details en de manier waarop het pensioeninitiatief concreet wordt uitgevoerd, verder uit.

Beperkte pensioenopbouw
Als zelfstandige bouwt u gemiddeld minder pensioen op dan een werknemer. Dat blijkt uit onderzoek naar het pensioen van zzp’ers. Het kabinet wil zzp’ers stimuleren om meer pensioen op te bouwen. Bijvoorbeeld door:

  • samen met belangenverenigingen voor zelfstandigen een collectieve pensioenregeling op te zetten;
  • het pensioengeld veilig te stellen van bijstand. Als zzp’er moet u nu uw pensioengeld eerst aanspreken als u in de bijstand komt. Vanaf 1 januari 2016 is dit (tot een pensioenvermogen van € 250.000) niet meer nodig. Een wetsvoorstel moet dit regelen. Gemeenten moeten nu al rekening houden met de nieuwe regels.

Wilt u advies bij het kiezen van de beste optie voor uw pensioen? Neem dan contact met ons op!

Lees verder