Het broodfonds: zelf je eigen vangnet regelen

964
broodfonds
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het broodfonds is bedacht door en voor ondernemers. Bent u langer dan een jaar ondernemer? Dan is deze manier van verzekeren misschien iets voor u. Een broodfonds richt u op met 20 tot 50 andere ondernemers. Zelfstandigen met of zonder personeel, die net als u hun hoofdinkomen uit hun bedrijf halen. Mensen die u goed kent en vertrouwt. U spaart elke maand € 33 tot € 100 op uw persoonlijke broodfondsrekening. Dat geld blijft van u. Als er iemand in uw broodfonds ziek wordt, krijgt hij of zij netto schenkingen van alle anderen: een inkomen om van te leven voor maximaal twee jaar. Voordat u een broodfonds start, legt u deze maandelijkse schenking bij ziekte vast. Dit bedrag moet passen bij uw winst uit onderneming. Daar zit wel een minimum aan, de schenkingsbedragen starten namelijk op € 750.

Eigen zeggenschap
Iedereen in een broodfonds is gelijkwaardig. De deelnemers kunnen dus zelf beslissingen nemen en zijn niet afhankelijk van het reilen en zeilen van grote verzekeringsmaatschappijen. Ook kunt u elk moment uit het fonds te stappen. U neemt dan het gespaarde geld op uw eigen broodfondsrekening mee.

Deze nieuwe methode van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen heeft wel wat addertjes onder het gras. Het oprichten van een broodfonds kost € 250 per persoon en € 10 contributie per maand. Ieder broodfonds richt namelijk een vereniging op die bij de Kamer van Koophandel wordt ingeschreven. Daar bovenop komt dus nog uw spaarbedrag. Ook hangt veel af van vertrouwen. Als er een profieur in de groep zit, kan dat veel geld kosten.

Toch is het broodfonds een goed alternatief voor ondernemers die geen AOV kunnen krijgen of het geld er niet voor hebben. Over het algemeen is het een stuk goedkoper dan een normale verzekering en u weet precies waar uw geld is, er wordt niet mee belegd.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Kijk voor meer informatie op broodfonds of vraag ons om advies.