Coronasteun redde 12.500 bedrijven van faillissement

18
Coronasteun redt bedrijven
⏰ Leestijd: 2 minuten

Tijdens de coronapandemie kregen veel bedrijven het moeilijk door de lockdowns, maatregelen en onzekerheden. De Nederlandse overheid kwam snel in actie met een steunpakket van 30 miljard euro voor bedrijven. Volgens economen van Rabobank heeft deze hulp waarschijnlijk voorkomen dat zo’n 12.500 bedrijven failliet gingen.

Wat waren de belangrijkste steunmaatregelen?

Het steunpakket van de Nederlandse overheid tijdens de coronapandemie bood bedrijven hulp bij het omgaan met de problemen die door de crisis veroorzaakt werden. De belangrijkste onderdelen van dit steunpakket waren:

  • NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid): Bedrijven konden een bijdrage krijgen in de loonkosten als ze tijdelijk minder omzet hadden en geen werknemers ontsloegen.
  • Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers): Zelfstandige ondernemers die tijdelijk minder inkomen hadden, konden een uitkering aanvragen en/of een lening krijgen voor hun bedrijf.
  • TOGS (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) en TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten): De TOGS gaf mkb-bedrijven een eenmalige uitkering van 4.000 euro. De TVL was de opvolger van de TOGS en hielp bedrijven tijdens de coronacrisis door een deel van hun vaste kosten te betalen als ze veel omzet hadden verloren.
  • Uitstel van belastingen: Bedrijven konden uitstel aanvragen voor het betalen van belastingen, zoals btw, loonheffingen en inkomstenbelasting.

De gevolgen van het steunpakket

De coronasteun was succesvol in het helpen van veel bedrijven, vooral in sectoren zoals horeca, winkels en kappers. Onderzoek laat zien dat deze steun belangrijk was om faillissementen te voorkomen en banen te behouden. Door de steunmaatregelen kon de economie zichzelf beschermen tegen een grote klap en konden veel bedrijven blijven bestaan.

Kritiek op de steun

Hoewel de steunmaatregelen veel bedrijven hebben geholpen, is er ook kritiek op hoe de maatregelen zijn uitgevoerd. Het Centraal Planbureau (CPB) zegt dat de steun te lang is doorgegaan in plaats van op tijd te worden afgebouwd. Bedrijven die zonder steun waarschijnlijk failliet zouden zijn gegaan, konden nu blijven bestaan. Maar dit heeft wel geleid tot minder kansen voor gezonde bedrijven. Het terugbetalen van belastinguitstel kan in de komende jaren extra faillissementen veroorzaken, naar schatting zo ongeveer 1.500 bedrijven.