Inflatie naar 3,7 procent door huurverhogingen en belastingen

52
Inflatie naar 3,7 procent
⏰ Leestijd: 2 minuten

In juli stegen de consumentenprijzen met 3,7 procent, vooral door hogere huurprijzen en accijnsverhogingen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) was de inflatie in juli het hoogste in één jaar tijd.

Hoge huurprijzen drukken sterk op inflatie

De verhogingen van de huur hebben een grote rol gespeeld in de stijging van de inflatie. Volgens het CBS zijn de huurprijzen in juli gemiddeld met 5,5 procent gestegen ten opzichte van juli vorig jaar. Woningcorporaties hebben aangegeven dat deze verhogingen noodzakelijk zijn om hoge kosten, zoals voor verduurzaming, te dekken.

Impact op studenten

Studenten hebben ook te maken gehad met hogere huurprijzen. Voor hen steeg de huur in één jaar tijd met 5,4 procent, terwijl ze minder studiefinanciering ontvangen. De huurstijging heeft in juli ongeveer 0,7 procent bijgedragen aan de totale inflatie van 3,7 procent, wat meer is dan de bijdrage van tabaksprijzen. De bijdrage van tabaksprijzen bedraagt ongeveer 0,6 procent.

Maximum huurverhoging gaat inflatie niet tegen

Er geldt wettelijk een maximum aan hoeveel de huur in de vrije sector verhoogd mag worden. In theorie zou dit de inflatie moeten beperken, maar in de praktijk naderen de verhogingen steeds vaker het wettelijk maximum. Dit ‘inhaaleffect’ zorgt ervoor dat huurverhogingen de inflatie op korte termijn sterk beïnvloeden.

Het effect van belastingen op de prijzen

Belastingen hebben ook een grote invloed gehad op de hoge inflatie. De accijnsverhoging op tabak heeft geleid tot een prijsstijging van 30,9 procent in één jaar tijd. Vruchtensappen en frisdranken zijn eveneens 16 procent duurder geworden door een nieuwe belasting. Aan de andere kant zijn sommige belastingen afgeschaft, zoals de hondenbelasting. Het afschaffen van deze belasting heeft geleid tot een prijsdaling van 27 procent voor de betrokkenen.

Overige prijsdalingen en -stijgingen

Andere opmerkelijke prijsdalingen zijn te zien bij elektrische apparaten voor lichaamsverzorging, beddengoed en koel- en vrieskasten, voornamelijk door correcties op eerdere prijsstijgingen. Bij de grootste prijsstijgingen vinden we olijfolie, motorrijtuigenverzekeringen, vruchtensappen, frisdranken en bungalowparken, vaak als gevolg van belastingen of verhoogde kosten.