Hoe laat u uw nabestaanden achter?

875
⏰ Leestijd: 2 minuten

Bij het starten van uw onderneming denkt u er waarschijnlijk niet aan, maar wat gebeurt er met uw onderneming wanneer u komt te overlijden? Hoe laat u uw nabestaanden achter en wat kunt u er nu aan doen om uw zaken goed te regelen?

Als u niets over opvolging en erven in uw testament heeft vastgelegd, treedt het erfrecht in werking en gaat de hele nalatenschap -dus ook uw onderneming- in eerste instantie naar uw partner. De kinderen krijgen hun erfdeel nog niet in handen, maar krijgen een geldvordering. Pas als de andere ouder ook overlijdt, ontvangen de kinderen hun gedeelte van de erfenis. Wil één van de kinderen het bedrijf voortzetten, dan kan er een probleem ontstaan als de andere kinderen meteen hun volledige erfdeel willen ontvangen. Als ze er samen niet uitkomen, kan de bedrijfsopvolger naar de kantonrechter gaan.

Belasting

Als de ondernemer van een eenmanszaak overlijdt, dan wordt de onderneming geacht te zijn gestaakt. Dit betekent dat er afgerekend moet worden over de (stakings)winst. De belasting die hieruit verschuldigd is, moet dan door de erfgenamen van de ondernemer worden betaald. Als uw erfgenamen besluiten uw onderneming voort te zetten, dan kunnen zij wel aanspraak maken op fiscaal aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Willen zij dat niet, dan blijven ze met een belastingclaim achter.

Testament en vermogensopstelling

Privé is het ook verstandig om alvast na te denken over hoe uw nabestaanden zich moeten redden als u er niet meer bent. Is er nabestaandenpensioen opgebouwd? Heeft u een eigen woning met een overlijdensrisicoverzekering, waarmee de hypotheek (deels) afgelost wordt als één van u overlijdt? U kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dan krijgen uw nabestaanden een geldbedrag. Of u spaart zelf een bedrag om inkomensverlies door overlijden op te vangen. U kunt het uw nabestaanden wat makkelijker maken door een testament op te stellen waarin u vastlegt hoe u alles geregeld wilt hebben. En een vermogensopstelling maakt uw vermogen inzichtelijk voor u en voor uw erfgenamen wanneer u er niet meer bent.