Heeft u nog ergens een klein pensioen?

840
mini-pensioen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Al eerder schreven wij over de wetswijziging die ter goedkeuring bij de Tweede Kamer lag over het samenvoegen van kleine pensioenen. Inmiddels is bekend dat het officieel is: volgens de Tweede Kamer kunnen pensioenfondsen kleine pensioenen beter samenvoegen dan afkopen.

Honderdduizenden mini-pensioentjes

Mini-pensioentjes komen steeds vaker voor. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft er honderdduizenden geteld. De Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging, die moet voorkomen dat mensen die vaak van baan veranderen tekortkomen als ze met pensioen zijn. Ook moet de nieuwe wet pensioenfondsen administratiekosten schelen.

Meerdere kleine pensioentjes

Mensen die vaak van baan wisselen, bouwen meerdere kleine pensioentjes op bij verscheidene fondsen en verzekeraars. Die hebben nu nog het recht mini-pensioenen af te kopen. Daardoor heeft een werknemer even wat extra geld in de portemonnee, maar blijft hij zitten met een kleinere oudedagsvoorziening. De nieuwe wet vervangt het afkooprecht door het recht kleine pensioenpotjes samen te voegen. Wel mogen fondsen, als ze vijf keer tevergeefs hebben geprobeerd kleine potjes samen te voegen, na vijf jaar alsnog tot afkoop overgaan.

1 januari 2019

Pensioenfondsen kunnen de kleinste pensioenen, van minder dan twee euro per jaar, straks laten vervallen. Wie aanspraak maakt op zo’n minuscuul pensioen kan het tot 1 januari 2019 nog laten uitkeren. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken roept iedereen op om op zoek te gaan naar deze hele kleine pensioenpotjes. Daarvan zijn er meer dan tweehonderdduizend, maar veel mensen weten niet van hun bestaan.

 

Bron: accountant.nl