Aantal faillissementen in mei flink gestegen

86
faillissementen
⏰ Leestijd: < 1 minuut

In de maand mei gingen er in totaal maar liefst 71 meer bedrijven en eenmanszaken failliet dan een maand eerder. Waar er in april 118 bedrijven failliet gingen, waren dit er in mei 189. Vergeleken met de periode voor het uitbreken van het coronavirus vallen deze aantallen echter nog mee.

De handel moest het het meest ontgelden. In deze bedrijfstak waren 25 faillissementen. De logische verklaring hiervoor is dat dit ook direct de tak is met de meeste ondernemingen.

In april dit jaar werd het kleinste aantal ooit gemeten (118). Daar tegenover staan 911 faillissementen in mei 2013. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013, toen de teller op 911 stond. Vanaf dat moment werd tot augustus 2017 een daalde het aantal faillissementen om vervolgens tot medio 2020 stabiel te blijven. Sindsdien daalde het aantal, waarschijnlijk door coronasteun van de overheid.

Ondanks het afbouwen van deze steun, houden veel bedrijven zich vooralsnog staande. Hoewel de verwachting is dat dit alsnog zal gebeuren, zijn faillissementen tot dusver grotendeels uitgebleven. Wel heeft de Kamer van Koophandel (KVK) geconstateerd dat het aantal bedrijven dat zelf besluit te stoppen, toenam in de afgelopen periode. Vermoedelijk ook om faillissementen te voorkomen.