Airbnb en belasting betalen: hoe zit dat?

1032
Lekkerkerker en Keijzer administratie financieel advies
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De deeleconomie wordt steeds groter, maar hoe zit het met de fiscale aspecten ten aanzien van het ‘delen’ van je huis via online platform Airnbnb?

Door onduidelijke regels voor de belastingen bij de deeleconomie is het een grijs gebied. Tevens lijkt het dat de Nederlandse belastingdienst hun oog nog niet heeft laten vallen op deze soort van inkomsten. Er vinden dus ook geen controles plaats. Dat zou overigens wél nog kunnen komen. Ook speelt mee dat Airbnb geen Nederlandse vestiging heeft, de belastingdienst kan dus geen specifieke informatie opvragen over gebruikers. Daarvoor moeten ze aankloppen bij het Europese hoofdkantoor in Ierland. En dat gaat een stuk lastiger.

Niet opgeven
In Money Talks van RTL Z legt Harmen van Sprang van Share NL uit dat woningeigenaren de inkomsten uit Airbnb niet hoeven op te geven. “Een kamer in je eigen koophuis mag je belastingvrij verhuren. Verhuur je soms je huis dan kom je niet snel in aanmerking voor fiscale aspecten. Airbnb werkt in Nederland niet samen met de belastingdienst. Tot 5000 euro hoef je de inkomsten niet op te geven.”

Bekijk de hele uitzending hieronder: