Als je voor je onderneming een auto nodig hebt, kun je die op de zaak zetten of je privéauto zakelijk gebruiken. Zakelijk rijden heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en btw. Hoe zit dat precies?
Zakelijk rijden en inkomstenbelasting
Voor de inkomstenbelasting is je personenauto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je:
- ondernemer bent voor de inkomstenbelasting;
- de auto gebruikt voor je onderneming;
- per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt.
Zakelijk rijden en btw
Ben je ondernemer voor de btw en mag jouw onderneming btw aftrekken? Dan mag je ook voor de btw kiezen of je de auto privé of zakelijk rijdt. Dat kan een andere keuze zijn dan voor de inkomstenbelasting. De btw op bepaalde autokosten mag je aftrekken, maar voor het privégebruik van de auto van de zaak moet je bijbetalen.
Houd rekening met eventuele bijtelling
Bij een auto van de zaak moet je rekening houden met eventuele bijtelling. Want als je er privé in rijdt, geldt meestal een fiscale bijtelling van 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. In het geval van een volledig elektrische auto betaal je in 2021 nog 12 procent en van 2022-2024 is dat 16 procent.
Hier staat tegenover dat je een auto van de zaak kunt rekenen tot de bedrijfsmiddelen. De kosten van de auto komen dan ten laste van de onderneming, waardoor ze aftrekbaar zijn van de winst.
Op de bijtellingsregel is één uitzondering: rijd je per jaar minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden, dan vervalt de bijtelling. Dat moet je met een gedetailleerd overzicht van alle ritten wel overtuigend kunnen aantonen.
Bekijk ook onze rubriek Auto van de Zaak!