Consumentenbond wil meer regels voor de schuldenindustrie

97
Schuldenindustrie
⏰ Leestijd: 2 minuten

De Consumentenbond maakt zich ernstige zorgen over de commerciële schuldenindustrie. In het afgelopen jaar heeft 46 procent van de Nederlandse huishoudens te maken gehad met één of meerdere betalingsproblemen. De schuldenindustrie profiteert hiervan, en de Consumentenbond wil daarom dat er strengere regelgeving voor deze sector komt.

De groei van schulden

Een kleine schuld is op zich geen ramp, maar de schuld wordt groter en moeilijker om af te betalen doordat incassokosten, rentes en boetes erbij komen. Op deze manier ontstaan problematische schulden, waar één op de elf huishoudens mee te maken heeft.

Oorzaken van schulden

Vaak ontstaan schulden door onvoorziene tegenslagen zoals ontslag, scheidingen en overheidsterugvorderingen. Gokverslavingen zijn ook een reden waarom schulden kunnen ontstaan. Jongeren komen vaak in de problemen door apps waarmee achteraf betaald kan worden, zoals Klarna en Riverty.

Overheidsbeleid

De overheid heeft de laatste jaren veel plannen gemaakt en uitgevoerd om schulden tegen te gaan. Zo ging er op 1 april van dit jaar een nieuwe wet in voor incassobureaus. Ze moeten zich nu inschrijven in een speciaal register (het register incassodienstverlening), een klachtenregeling hebben en een overzicht geven van welke rekeningen nog niet betaald zijn aan de mensen die schulden hebben. Ook het nieuwe kabinet heeft in het hoofdlijnenakkoord vastgelegd dat de schuldhulpverlening verbeterd moet worden.

Het manifest van de Consumentenbond

De Consumentenbond heeft een manifest uitgegeven waarin de organisatie de overheid oproept tot:

  1. Het vaststellen van regels voor verantwoord incasseren die voor alle bedrijven gelden: Alleen bedrijven die zich aan deze regels houden, mogen in het register incassodienstverlening worden ingeschreven.
  2. Het hanteren van een eerlijker systeem van incassokosten: De incassokosten die nu in rekening worden gebracht, zijn niet in verhouding tot de oorspronkelijke schuld en de kleine hoeveelheid werk die een schuld een incassobureau kost.
  3. Het veranderen van de volgorde van betalingen: Als iemand met schulden nu betaalt, gaat dat eerst naar de incassokosten, dan naar de rente en pas als laatste naar de schuld zelf.
  4. Het verbieden van het kopen en verkopen van consumentenschulden: Nu kopen bedrijven schulden op, wat vaak 21 procent aan extra kosten door btw met zich meebrengt. Ook worden consumenten hierdoor ontmenselijkt en wordt er niet meer naar hun persoonlijke situatie gekeken.