Voor het eerst in twee jaar daling aantal openstaande vacatures

194
daling aantal openstaande vacatures
⏰ Leestijd: < 1 minuut

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt over zijn hoogtepunt heen: voor het eerst in twee jaar daalt het aantal openstaande vacatures. Volgens cijfers van het CBS blijkt dat ook de werkeloosheid voorzichtig is toegenomen.

Afname

Aan het eind van het derde kwartaal stonden er bijna 450.000 vacatures open, aan het einde van het tweede kwartaal waren dat er 17.000 meer. Met name bij bedrijven die actief zijn in de handel en horeca nam de vraag naar personeel af. Toch is er in die twee branches nog altijd een personeelstekort van zo’n 128.000.

Onzekere economische tijden

Eerder werd al bekend dat het aantal ingediende ontslagaanvragen toenam. Dat is te verklaren door de onzekere tijden op economisch gebied. Bedrijven zijn daarom terughoudender met aannemen van nieuw personeel. Het teruglopende consumentenvertrouwen en de stijgende prijzen zorgden bij sommige bedrijven zelfs voor een complete vacaturestop.

Nog altijd krapte

De daling doet niets af aan het feit dat er nog altijd krapte heerst op de arbeidsmarkt. Er zijn dus meer vacatures dan werklozen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er 121 vacatures per 100 werklozen op dit moment. In sectoren als de zorg, het vervoer en de opslag en het onderwijs werd de krapte zelfs nog iets groter dan vorig kwartaal.