Derde coronasteunpakket: toch weinig versobering

409
⏰ Leestijd: 2 minuten

Het kabinet en werkgevers en werknemers hebben in grote lijnen overeenstemming bereikt over een derde financieel steunpakket vanwege de coronacrisis. Het kabinet blijft in elk geval tot 1 juli volgend jaar steun verlenen. 

Toch geen hoger percentage

Bedrijven die in zwaar weer zitten door de coronacrisis kunnen de eerste tijd nog een beroep blijven doen op de loonsteunregeling van het kabinet (NOW) als ze een omzetverlies van 20 procent hebben geleden. Er waren plannen om dat percentage te verhogen, maar het kabinet heeft met werkgevers en werknemers afgesproken dat het percentage voorlopig toch niet wordt veranderd.

Tegemoetkoming loonkosten verlengd

De tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven met omzetverlies wordt verlengd. De verlenging betreft drie keer een periode van drie maanden. In de eerste periode van de verlenging (oktober t/m december 2020) moet het omzetverlies – net als nu – minstens 20 procent zijn. De compensatie van de loonkosten bedraagt dan maximaal 80% in plaats van de huidige 90% procent van de NOW 2.0.

In de tweede (januari t/m maart 2021) en derde periode (april t/m juni 2021) moet het omzetverlies minstens 30 respectievelijk 40 procent zijn. De compensatie loopt dan af naar maximaal 70 procent, respectievelijk 60% procent van de loonkosten. De opslag van 40 procent op de loonkosten in verband met werkgeverslasten blijft gehandhaafd.

Scholing

Er zijn ook afspraken gemaakt over het deel van het salaris dat de overheid betaalt aan werknemers van bedrijven die van de NOW gebruikmaken. Dat blijft 90 procent, met dien verstande dat werkgevers 10 procent moeten besteden aan scholing. Eerder waren er plannen om het percentage van 90 in stappen te verlagen.

De versobering die in het derde steunpakket zou zitten, gaat dus grotendeels niet door. Maar bronnen in Den Haag weten dat dat alleen tot januari geldt. Met de werkgevers en werknemers is alleen een deal gesloten over dit jaar. Vanaf januari zouden de steunmaatregelen alsnog verder kunnen worden afgebouwd.