Heb jij een vangnet voor woonlasten? We geven drie adviezen

329
⏰ Leestijd: < 1 minuut

Je woonlasten vormen een aanzienlijk deel van je vaste lasten. Je moet er niet aan denken, maar als je inkomen wegvalt door bijvoorbeeld werkloosheid, wat is dan je vangnet voor deze kosten? 

Tijdelijke maatregel: hypotheekpauze

In de huidige coronacrisis stijgt de werkloosheid snel. Banken en verzekeraars bieden hulp aan hun klanten door een hypotheekpauze toe te staan. Inmiddels hebben duizenden klanten daar gebruik van gemaakt. Of dit verstandig is, hangt af van je situatie.

Woonlastenverzekeringen

Er bestaan verschillende verzekeringen, ook wel inkomensbeschermers genoemd, die je afsluit bij de hypotheek en die bedoeld zijn om in geval van een dalend inkomen toch de woonlasten te kunnen betalen. Deze verzekeringen keren gedurende een beperkte periode uit, volgen vaak de WW en de WIA en vullen deze uitkeringen aan. De meeste van deze producten richten zich op werknemers in loondienst, maar er zijn ook verzekeraars waar ondernemers terechtkunnen voor een woonlastenverzekering. Of je deze inkomensbescherming nodig hebt, is per situatie verschillend. Ga daarom eens met ons in gesprek om te kijken wat het meest verstandig is.

Nationale Hypotheek Garantie

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten, dan kun je in aanmerking komen voor de Woonlastenfaciliteit. Dit is bedoeld om een tijdelijke moeizame situatie te overbruggen. De voorwaarden zijn in deze coronacrisis tijdelijk verruimd. Daarnaast kan NHG bij langdurig verlies van inkomen besluiten een deel van de hypotheek af te lossen, waardoor de maandlasten naar beneden gaan. NHG is niet voor iedereen te vetkrijgen: het moet gaan om een woning tot maximaal 310 duizend euro.