Economie bloeit, toch meer kans op armoede

365
⏰ Leestijd: < 1 minuut

We schreven al eerder dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal gestaag groeide. Toch moet er nog een kanttekening bij gemaakt worden na recent onderzoek van het CBS: de economie groeit wel, maar de koopkrachtstijging vlakt af.

Koopkracht

De koopkracht van Nederlandse huishoudens groeit nog maar beperkt. In 2017 nam de gemiddelde koopkracht slechts met 0,5 procent toe. Werkenden kwamen er wel iets beter vanaf: hun koopkracht steeg met 1,4 procent.

Niet iedereen profiteert

Niet iedereen heeft mee kunnen profiteren van de economische bloei. Veel huishoudens die tijdens de crisis in de bijstand terecht zijn gekomen, zijn hier niet uitgekomen, meldt het CBS. Ruim 8 procent van de bevolking leeft onder de lange inkomensgrens en ook dit getal is licht toegenomen.

Inkomensongelijkheid

De inkomensongelijkheid is de afgelopen jaren gelijk gebleven, maar de vermogensongelijkheid is afgenomen door de sterk gestegen huizenprijzen. De woningprijzen daalden tijdens de crisis en toen raakten veel woningbezitters een groot deel van hun virtuele vermogen kwijt. Dankzij het sterke herstel van de woningmarkt, is hun vermogen de afgelopen jaren weer gegroeid.

Mannen en vrouwen groeien naar elkaar toe

Als het gaat om economische zelfstandigheid, groeien mannen en vrouwen weer naar elkaar toe. Een oorzaak hiervan is dat vrouwen meer zijn gaan werken. Ze werken meer dan mannen in deeltijd, maar hebben vaker een ‘grote deeltijdbaan’ van 28 tot 35 uur per week.