De oorlog in Oekraïne heeft grote impact op de agrarische sector: de kosten voor kunstmest, gas en veevoer stijgen en de beschikbaarheid van biologische veevoedergrondstoffen staat onder druk. De voedselzekerheid van Nederland komt hierdoor niet in gevaar, maar de prijzen gaan wel omhoog.
Onzekerheid en onrust
EU-sancties en Russische vergeldingsmaatregelen die gepaard gaan met de oorlog die momenteel gaande is, treffen sommige Europese bedrijven hard. Ondernemingen verliezen klandizie of leveranciers. Tuinders en vissers raken in de knel door hoge stookkosten en brandstofprijzen. En dat leidt tot onzekerheid en onrust.
Graan
Oekraïne en Rusland zijn wereldwijd belangrijke graanexporteurs. 20 procent van de totale graanproductie is toe te schrijven aan Rusland, 10 procent aan Oekraïne. Veel graan ligt in beide landen opgeslagen. Door de sancties tegen Rusland en de verwoeste havens in Oekraïne komt dat graan niet of nauwelijks op de wereldmarkt, waardoor de prijzen onder druk staan. Boeren in Oekraïne zijn door de oorlog bovendien niet in staat te zaaien voor de volgende oogst. Ook dat gaat op termijn een probleem vormen.
Transport
Problemen zijn er ook in de transport. De boycot van Europa tegen Rusland en Belarus heeft ook gevolgen voor ons land. Naast de import van kunstmest uit Belarus valt ook de import van hout om pallets van te maken weg. Het land levert liefst 25 procent van het hout voor pallets in de wereld, die met name belangrijk zijn voor het voedseltransport.
Bovendien zijn veel Oekraïense vrachtwagenchauffeurs die rijden voor Poolse transportondernemingen teruggegaan naar Oekraïne om te vechten tegen de Russen. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs in Europa neemt daarom toe.