Jongere generatie heeft meer lef en start eigen zaak

639
⏰ Leestijd: 2 minuten

Voor veel jongeren is het een droom: een eigen bedrijf runnen. Elk jaar schrijven meer en meer jonge mensen zich in bij de Kamer van Koophandel, maar hebben veel jongeren succes met hun business?

Cijfers

De cijfers liegen er niet om. Het aantal jonge ondernemers tussen de 13 en 18 jaar is per 1 juni 2019 ten opzichte van 2018 met bijna 60% gegroeid. Dat is heel snel gegaan, want in 2009 waren er nog 400 ondernemers onder de 18 jaar, nu zijn dat er al 4343.

Eigenwijze generatie

Een woordvoerder van de Kamer van Koophandel snap wel waarom meer jongeren voor zichzelf beginnen: ”Wij denken dat deze generatie meer lef heeft, nieuwsgieriger en eigenwijzer is”. Ook denkt ze dat internet een grote invloed heeft op jongeren. Zij zien op sociale media hoe succesvol dj’s en Youtubers zijn. Zij zijn veel tastbaarder, op televisie lijken de sterren toch wat verder weg. Daarnaast hebben jongeren ook het voordeel dat ze zijn opgegroeid in het digitale tijdperk. Ze weten hoe ze websites moeten bouwen en hoe de social media hen helpt hun bedrijf te promoten.

Succesverhaal

Juliette (16), Marnix (16), Maryse (15) en Ties (17) willen bijdragen aan een betere wereld. Ze kwamen erachter dat de bijen het moeilijk hebben in Nederland.

Ze ontwikkelden een biologische sesamreep met een heel speciale wikkel. Daar zitten namelijk bloemzaadjes in. Als je de wikkel in de grond stopt nadat je je reep hebt gegeten, er een beetje water overheen gooit en een tijdje wacht, dan groeien er bloemen uit. En die bloemen zijn weer goed voor de bijen. Tony Chocolonely en Dille & Kamille hebben al repen van de jonge ondernemers gekocht.

Valkuilen

Evengoed zijn er genoeg valkuilen voor jonge ondernemers, er zijn natuurlijk niet alleen maar succesverhalen. Misschien wel meer dan voor de oudere generatie ondernemers. Op zijn 15e wordt  Thijl Klerkx al eigen baas. Met een bakfiets bezorgt hij biologische boodschappen bij klanten in Amsterdam, die online besteld worden . Volgens Klerkx krijg je plots te maken met een boel verplichtingen. “Denk aan belastingen en administratie”, zegt hij. “Dat kan voor een jong iemand best zwaar zijn.”