Kan arbeidsmigratie helpen tegen vergrijzing en personeelstekorten in de zorg?

105
arbeidsmigratie
⏰ Leestijd: 2 minuten

Nederland vergrijst in rap tempo door. Het gevolg daarvan is dat het personeelstekort nog verder zal toenemen. Met name in de zorgsector zal dit tot problemen leiden. Arbeidsmigratie is hiervoor een mogelijke oplossing, maar deskundigen zijn van mening dat het niet de ultieme manier is om de problematiek tegen te gaan.

Problemen door arbeidsmigratie

Eerder concludeerde de Adviesraad Migratie, een onafhankelijk adviescollege voor de overheid, al dat het na 2040 juist voor nieuwe problemen zou kunnen zorgen als Nederland arbeidsmigratie inzet om de grijze druk te verzachten. Als we over het hoogtepunt van de vergrijzing heen zijn, zijn er misschien te veel mensen voor het werk dat er is. Zeker als de extra migranten ook kinderen in Nederland krijgen. Dan zal de scheve verhouding tussen werkenden en niet-werkenden tot 2047 juist oplopen.

Hoogopgeleide kennismigranten

Het advies is daarom om niet massaal mensen uit het buitenland te halen om te werken in kassen, slachterijen of distributiecentra. Zet arbeidsmigranten eerder in voor kwalitatief hoogwaardig werk. Hoogopgeleide kennismigranten, met een brutoloon van boven de 40.000 euro, dragen ook het meeste bij aan de welvaart. Arbeidsmigranten kunnen volgens de onderzoekers vooral nuttig zijn als zij kennis of vaardigheden brengen die we in Nederland tekortkomen, denk aan gespecialiseerde verpleegkundigen.

Tekorten in de zorg

De toenemende vergrijzing leidt tot problemen op de arbeidsmarkt, en dan met name in de zorg. Die sector heeft namelijk te maken met ‘dubbele vergrijzing’. Niet alleen zijn er meer ouderen om voor te zorgen, er zijn in verhouding ook minder werknemers beschikbaar om die zorg op zich te nemen. “We verwachten binnen nu en vijf jaar 50.000 fte tekort”, zegt Bianca Buurman, voorzitter van verpleegkundigenberoepsvereniging V&VN. Slechts 2 procent van de artsen in Nederland komt uit het buitenland en bij verpleegkundigen ligt dat percentage zelfs nog lager. Daar valt dus winst te behalen.

Toch is dat niet altijd even makkelijk. Zorgorganisaties vinden het vaak niet aantrekkelijk om arbeidsmigranten naar Nederland te halen. Bedrijven moeten dan huisvesting regelen, de taal leren en zorgen voor diploma’s en een BIG-registratie. “Al met al ben je dan toch een aantal jaar bezig om mensen echt op een goede manier in te zetten zodat ze ook productief kunnen zijn”, aldus Buurman.